Surówka jak u chińczyka. Jest prosta, szybka, a co najważniejsze nieziemska w smaku!

Surówka jak u chińczyka smakuje każdemu. Sałatka z białej kapusty wzbogaci smakowo niejeden obiad czy kolację. Sprawdź, jak ją wykonać - podajemy super proste przepisy.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Surówka z białej kapusty jak w restauracji na Twoim stole

Surówka z białej kapusty jak w restauracji, przygotowana we własnej kuchni? Teraz to możliwe! W artykule przedstawimy przepis, który pomoże Ci ją odtworzyć, a przy tym zaskoczyć bliskich przepysznym i zdrowym dodatkiem do obiadu.

Surówka z białej kapusty jak u chińczyka - przepis krok po kroku

Jak zrobić pyszną surówkę z białej kapusty jak u chińczyka? Mamy na to sprawdzony sposób! Pamiętaj o tym, aby zgromadzić składniki najwyższej jakości, najlepiej zaopatrzyć się w ekologiczne produkty. 

Składniki potrzebne do wykonania surówki to:

  • 1 biała kapusta
  • 3 marchewki
  • 2 cebule

Składniki na zalewę

  • połowa szklanki octu
  • około 200 ml oleju roślinnego
  • około 200 gramów cukru
  • 1 łyżeczka soli na przykład kłodawskiej bądź himalajskiej

Sposób przyrządzenia:

  1. Kapustę obierz z pierwszych liści. Dokładnie umyj i poszatkuj.
  2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Cebule obierz i drobno pokrój.
  4. Połącz ze sobą warzywa.
  5. Przygotuj zalewę. Składniki na zalewę zagotuj. Pozostaw do wystudzenia.
  6. Później zalej nią warzywa i wymieszaj.

Surówka chińska z dodatkiem sosu chilli - pikantnie i pysznie!

Surówka chińska z sosem chilli to propozycja dla prawdziwych smakoszy. Ostry smak sosu chilli należy dawkować według uznania. Surówki chińskie od zawsze zachwycały wyrazistym smakiem. Jeżeli szukacie czegoś nowego do rodzinnego menu, to zdecydowanie wypróbujcie ten przepis:

Składniki:

  • około 400-500 gramów kapusty pekińskiej
  • 1-2 marchewki
  • połówka cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • dodatki: 1 łyżka sosu chilli, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka sosu sojowego, połowa łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Kapustę dokładnie wymyj i osusz. Następnie poszatkuj.
  2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Cebule obierz i poszatkuj za pomocą specjalnej maszynki. Można wykonać to także ręcznie.
  4. Połącz warzywa ze sobą w misce.
  5. Wykonaj dressing. Przyprawy i dodatki połącz ze sobą.
  6. Przypraw warzywa i wymieszaj. Dodaj sos i ponownie wymieszaj.
  7. Chińska surówka jest gotowa.

 Zobacz też: Sekret siostry Anastazji na lepszą sałatkę. Tylko kilka kropel uratuje smak warzyw

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.