Przygotowanie masła klarowanego jest banalnie proste, ale żeby wyszło idealne, przyjdzie z pomocą "metoda na dwa razy". W tym przypadku chodzi o dwukrotne zdejmowanie piany, która utworzy się podczas wytapiania masła - najlpierw należy zbierać ją łyżką, następnie masło przecedzić przez gazę. Ważną sprawą jest także wybór odpowiedniego masła - musi być "prawdziwe" o zawartości tłuszczu minimum 82 proc.
Jak zrobić masło klarowane? Zdziwisz się, jakie to proste
Przygotuj:
- kostkę masła (w pełni naturalnego, bez dodatku soli czy ziół)
- drobne sito
- gazę
- rondel z grubym dnem
- metalową łyżkę
- duży słoik
Masło klarowane - sposób wykonania:
- Przygotuj rondel i włóż do niego kostkę masła. Następnie włącz palnik na niewielką moc i pozostaw, aż masło zacznie się wytapiać. Nie mieszaj go w tym czasie.
- Kiedy na powierzchni masła zaczną pojawiać się białe szumowiny, ostrożnie je zbierz za pomocą łyżki. Postaraj się zrobić to możliwie jak najdokładniej - usuwasz w ten sposób laktozę i kazeinę, które nie są potrzebne w maśle klarowanym.
- Kiedy już zdejmiesz białe szumowiny, a masło w całości się rozpuści, przelej je przez gazę nałożoną na sito. Pozwoli to na oddzielenie wszystkich drobnych pozostałości laktozy na powierzchni sita.
- Teraz twoje masło jest już gotowe, ale dla pewności możesz powtórzyć cały proces.
Tak przygotowane masło klarowane pozwala piec i smażyć w większych temperaturach bez obaw, że coś się przypali.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.