Kalafior króluje na polskich stołach. Można sprawić jednak, żeby smakował jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do garnka dwa składniki, które na pewno masz w swojej kuchni - chodzi o mleko i cukier. Wpłynie to nie tylko na smak warzywa, ale i na jego zapach.
Dodanie do garnka szczypty cukru spowoduje, że kalafior będzie miał nie tylko wyjątkowo delikatny i lekko słodki smak, ale również jego zapach będzie znacznie łagodniejszy. Z kolei mleko sprawi, że warzywo będzie kremowe.
Kalafior ugotowany w ten sposób będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu, ale sprawdzi się również jako warzywna przekąska w ciągu dnia. Najlepiej smakuje oczywiście z masłem i bułką tartą, jednak warto poeksperymentować dodając kontrastujące przyprawy - jak na przykład chili lub inna ostra papryka.
Usuń głąb i liście kalafiora, a następnie podziel warzywo na różyczki i dokładnie umyj. Umieść je w dużym garnku, zalej mlekiem i uzupełnij wodą w takiej ilości, żeby całkowicie przykryć warzywo. Dodaj sól i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut.
Roztop tłuszcz na patelni, dodaj bułkę tartą i podsmażaj do zarumienienia. Dodaj odrobinę chili i dokładnie zamieszaj. Na koniec dorzuć do zasmażki odcedzone różyczki kalafiora i wymieszaj, aż równomiernie pokryją się bułką. Zdejmij z ognia i podawaj do obiadu.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl