Dodaj całą szklankę do wody, a kalafior zaskoczy smakiem. Już nigdy nie pominiesz tych dwóch składników

Chociaż gotowanie kalafiora to żadna filozofia, to można zrobić to jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do wody dwa proste składniki, żeby efekt był zachwycający.

Kalafior króluje na polskich stołach. Można sprawić jednak, żeby smakował jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do garnka dwa składniki, które na pewno masz w swojej kuchni - chodzi o mleko i cukier. Wpłynie to nie tylko na smak warzywa, ale i na jego zapach.

Dodaj mleko i cukier do gotującego kalafiora. Dwa składniki zdziałają cuda

Dodanie do garnka szczypty cukru spowoduje, że kalafior będzie miał nie tylko wyjątkowo delikatny i lekko słodki smak, ale również jego zapach będzie znacznie łagodniejszy. Z kolei mleko sprawi, że warzywo będzie kremowe.

Kalafior ugotowany w ten sposób będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu, ale sprawdzi się również jako warzywna przekąska w ciągu dnia. Najlepiej smakuje oczywiście z masłem i bułką tartą, jednak warto poeksperymentować dodając kontrastujące przyprawy - jak na przykład chili lub inna ostra papryka.

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Przepis na idealnie kremowy kalafior. Dodaj dwa składniki do wody

  • kalafior
  • szklanka mleka
  • szczypta cukru
  • sól do smaku

Usuń głąb i liście kalafiora, a następnie podziel warzywo na różyczki i dokładnie umyj. Umieść je w dużym garnku, zalej mlekiem i uzupełnij wodą w takiej ilości, żeby całkowicie przykryć warzywo. Dodaj sól i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut.

Z czym podawać kalafior? Najlepiej z pikantną zasmażką z bułki tartej

  • łyżka masła lub margaryny
  • dwie łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki chili (opcjonalnie)

Roztop tłuszcz na patelni, dodaj bułkę tartą i podsmażaj do zarumienienia. Dodaj odrobinę chili i dokładnie zamieszaj. Na koniec dorzuć do zasmażki odcedzone różyczki kalafiora i wymieszaj, aż równomiernie pokryją się bułką. Zdejmij z ognia i podawaj do obiadu.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: