Zupa ziemniaczana - przepis. Jeden dodatek odczaruje zwykłą polewkę i zamieni ją w arcydzieło

Zupa ziemniaczana wydaje się być zwykłą, codzienną strawą. Jednak w bardzo prosty sposób możesz zamienić ją w danie godne najlepszej restauracji. Jak się do tego zabrać? Oczywiście smak podkręcą chipsy z boczku, ale nie tylko. Do zupy krem z ziemniaków warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej - wtedy bez dokładki się nie obejdzie.
Zobacz wideo

Zupa ziemniaczana to potrawa, która w moim odczuciu jest trochę niedoceniana, a odpowiednio przygotowana potrafi naprawdę rozpieścić swoim smakiem. Przepis na zupę ziemniaczaną jest prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu. Oprócz chipsów z boczku warto dodać do smaku odrobinę gałki muszkatołowej. Ten niepozorny dodatek sprawi, że zupa nabierze głębszego, bardziej wyrazistego smaku i będzie po prostu przepyszna. 

Zupa ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • ok. 6 ziemniaków
  • pół selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 1,5 l bulionu
  • śmietana 30 proc.
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zupa ziemniaczana - sposób wykonania:

  • Warzywa obierz i pokrój - cebulę w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę w talarki, a ziemniaki i seler w nieco większą kostkę. 
  • Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2 łyżki masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa. Podsmażaj, aż się delikatnie zrumienią. Następnie zalej całość bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • Na suchej patelni wytop plastry boczku, tak żeby były sztywne i chrupiące. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  • Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj ok. 100 ml śmietany. Teraz za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Podawaj z chipsami z boczku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA