Zupa ziemniaczana to potrawa, która w moim odczuciu jest trochę niedoceniana, a odpowiednio przygotowana potrafi naprawdę rozpieścić swoim smakiem. Przepis na zupę ziemniaczaną jest prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu. Oprócz chipsów z boczku warto dodać do smaku odrobinę gałki muszkatołowej. Ten niepozorny dodatek sprawi, że zupa nabierze głębszego, bardziej wyrazistego smaku i będzie po prostu przepyszna.
Zupa ziemniaczana - przepis
Składniki:
- ok. 6 ziemniaków
- pół selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 5 plastrów wędzonego boczku
- 1,5 l bulionu
- śmietana 30 proc.
- masło do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zupa ziemniaczana - sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój - cebulę w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę w talarki, a ziemniaki i seler w nieco większą kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2 łyżki masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa. Podsmażaj, aż się delikatnie zrumienią. Następnie zalej całość bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Na suchej patelni wytop plastry boczku, tak żeby były sztywne i chrupiące. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj ok. 100 ml śmietany. Teraz za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Podawaj z chipsami z boczku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.