Pigwa na zimę do herbaty - moc witamin zamknięta w słoiku. Podajemy przepis na słodki, owocowy syrop

Pigwa na zimę do herbaty będzie wspaniałym dodatkiem, który pomoże w walce z przeziębieniem. Ten superowoc to istna bomba witaminowa. Dlaczego warto go jeść i co z nim zrobić?Przedstawiamy przepis na słodki, owocowy syrop.

W Polsce pigwę wykorzystuje się najczęściej do wyrobu nalewek i konfitur. Warto wiedzieć, że ten owoc zawiera bardzo dużo witaminy C, dlatego warto go stosować w przeziębieniach. Poza tym w jego miąższu znajdziemy witaminy z grupy B, A oraz wiele składników mineralnych, m.in. magnez, fosfor, wapń, potas i żelazo. Jak zrobić syrop do herbaty? Podajemy przepis.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Pigwa na zimę do herbaty - witaminy zamknięte w słoiku

Pigwa pospolita to owoc pochodzący z Azji. W Polsce znana jest również pod nazwą "polskiej cytryny". Owoce pigwy dojrzewają jesienią, zazwyczaj można je zbierać w październiku. Ich kształt przypomina gruszki, ale różnią się od nich smakiem. Pigwa bywa czasem mylona z pigwowcem japońskim - jego owoce są o wiele mniejsze i bardziej kwaśne. Przetwory można robić z obu rodzajów owocu. Spożywanie pigwy ma liczne walory zdrowotne - wzmacnia organizm i układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu przeziębień. Poza tym pigwa usuwa toksyny z organizmu i pobudza metabolizm.   

Gotowanie w zmywarceUgotowała warzywa w zmywarce, uważa to za sposób idealny. Internauci nie wierzą

Słoik z syropem z pigwy. Będzie bombą witaminową podczas zimy

Naprawdę warto przygotowywać przetwory z pigwy - można je dodawać do gorących napojów zimą. Dodadzą one energii, poprawią nastrój i wzmocnią nasz organizm.

Jak zrobić syrop z pigwy?

Składniki:

  • kilogram owoców pigwy,
  • pół kilo cukru.

Przygotowanie:

  1. Obierz pigwę ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w plasterki. 
  2. Wkładaj plasterki do słoika warstwami. Posypuj warstwy cukrem. Zamknij mocno słoik i odstaw na kilka dni w temperaturze pokojowej.
  3. Odlej sok z owoców do mniejszych słoików i pasteryzuj.

Zapadlisko na terenie nadleśnictwa OlkuszChciał zbierać w lesie grzyby. Znalazł ogromną dziurę w ziemi

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: