W Polsce pigwę wykorzystuje się najczęściej do wyrobu nalewek i konfitur. Warto wiedzieć, że ten owoc zawiera bardzo dużo witaminy C, dlatego warto go stosować w przeziębieniach. Poza tym w jego miąższu znajdziemy witaminy z grupy B, A oraz wiele składników mineralnych, m.in. magnez, fosfor, wapń, potas i żelazo. Jak zrobić syrop do herbaty? Podajemy przepis.
Pigwa pospolita to owoc pochodzący z Azji. W Polsce znana jest również pod nazwą "polskiej cytryny". Owoce pigwy dojrzewają jesienią, zazwyczaj można je zbierać w październiku. Ich kształt przypomina gruszki, ale różnią się od nich smakiem. Pigwa bywa czasem mylona z pigwowcem japońskim - jego owoce są o wiele mniejsze i bardziej kwaśne. Przetwory można robić z obu rodzajów owocu. Spożywanie pigwy ma liczne walory zdrowotne - wzmacnia organizm i układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu przeziębień. Poza tym pigwa usuwa toksyny z organizmu i pobudza metabolizm.
Naprawdę warto przygotowywać przetwory z pigwy - można je dodawać do gorących napojów zimą. Dodadzą one energii, poprawią nastrój i wzmocnią nasz organizm.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl