Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Czyszczenie przypalonego naczynia żaroodpornego potrafi być męczące i pomimo starań nie przynosić rezultatów. Sekret tkwi jak zawsze w prostocie. Wystarczy sięgnąć po kuchenne składniki i wykorzystać domowe triki i gotowe! Zastosuj jedną z metod, a uporczywe zabrudzenia znikną w mgnieniu oka!
Zapiekane potrawy to prawdziwy rarytas w domowym menu. Ciągnący się ser, chrupiąc skórka na pieczeni, kruche ciasta czy pokryte aromatyczną glazurą warzywa - przepisów z wykorzystaniem naczynia żaroodpornego nie brakuje. Niestety często kończy się to uporczywymi zabrudzeniami i przypaleniami. Jak zatem się ich pozbyć w łatwy sposób? Istnieje wiele pomocnych metod - bezkonkurencyjne okażą się jednak te domowe i bardzo proste. Zapomnij o zmywarce i drogich chemikaliach, wystarczy kilka kuchennych składników i gotowe!
Korzystanie w tym wypadku ze zmywarki okazałoby się najlepszym rozwiązaniem. Otóż niekoniecznie - kuchenny sprzęt może nie poradzić sobie z tego typu zabrudzeniami. Efekt po jednym myciu może nas nie zadowolić, co za tym idzie, czynność pochłonie więcej czasu i energii. Warto zatem namoczyć naczynie - zalej je wrzątkiem i dodaj kilka kropel płynu do naczyń. Gorąca woda i późniejsze szorowanie gąbką powinny zdać egzamin.
Jeśli jednak namoczenie naczynia nie pomogło, warto sięgnąć po nieco bardziej zaawansowane, ale nadal naturalne i tanie środki. Mowa tu o niezawodnej sodzie oczyszczonej - wystarczy z kilku łyżeczki i wody stworzyć papkę, nanieść na zabrudzenia i pozostawić na godzinę. Efekt? Lśniąca i czysta powierzchnia. Inną metodą jest z kolei kuracja octem. Namocz naczynie w roztworze z octu i wody, pozostaw na kilka godzin i gotowe! Warto jednak podkreślić, że konieczne jest późniejsze wielokrotne płukanie naczynia w celu usunięcia drażniącego zapachu.
Jeśli mimo wszystko przypalenia nie znikają, warto sięgnąć po wrzątek i tabletkę do zmywarki. Roztwór powinien ostatecznie pożegnać zabrudzenia.