Ania Starmach zdradza sekretny składnik ciasta do naleśników. Dzięki niemu wychodzą idealne

Naleśniki to rarytas, który smakuje doskonale o każdej porze dnia - zarówno podane na śniadanie, jak i deser. Ania Starmach zdradza swój sekretny przepis na idealne ciasto. Na liście produktów nie może zabraknąć nabiału i nie chodzi tutaj o samo mleko!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na naleśniki to kuchenny banał, który w każdym dom nieco się różni. Proporcje i składniki są kluczowe. Ania Starmach zdradziła swoją autorską recepturę z sekretnym składnikiem. Ten rodzaj nabiału ma sprawić, że ciasto będzie delikatnie i wyjątkowo smaczne. 

Sekretny składnik Ani Starmach - ten nabiał  dodaje do ciasta naleśnikowego

Delikatne, cieniutkie, sprężyste i z chrupiącymi brzegami - tym powinny cechować się naleśniki doskonałe. Przepisów jest co prawda wiele, jednak nie każdy z nich dorównuje ideałowi. Jak się okazuje, kluczowe są świeże składniki i zachowanie odpowiednich proporcji. Istotny jest także sam proces smażenia i estetyczne podanie z ulubionymi dodatkami. 

Ania Starmach postanowiła zdradzić swój sekretny składnik ciasta naleśnikowego. Jurorka programu "masterchef" nieco udoskonaliła tradycyjną recepturę. Poza mlekiem dodaje także masło i śmietankę. Te dwa produkty gwarantują delikatne, sprężyste i smaczne ciasto. Jak przyznaje autorka przepisu w poście na Instagramie:

Naleśniki - wspomnienie dzieciństwa. Naleśniki - miłość moja wielka. Najlepsze są takie gorące, prosto z patelni, z dżem, cukrem lub masłem.
 
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Naleśniki według przepisu Ani Starmach

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. 
  2. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy na gładką masę pozbawioną grudek. 
  3. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 30 minut, by odpoczęło. 
  4. Naleśniki smażymy na gorącej patelni - jak podkreśla Ania Starmach, na patelnie nie trzeba dodawać tłuszczu, masło jest już w cieście. 
  5. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, gorące, prosto z patelni. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.