Zupa gołąbkowa - przepis, który sprawi, że odlecisz. Oprócz mięsa i kapusty ważny jest rodzaj bulionu

Zupa gołąbkowa to przepis, który musi znać każdy szanujący się zupoholik. Przepis jest bardzo prosty, a smak potrawy naprawdę wystrzela z kapci. W liście składników znajdziemy wszystkie produkty, z których robimy tradycyjne gołąbki, ale tu będzie także bulion. Żeby zupa wyszła idealna, bulion musi być treściwy i esencjonalny - najlepiej na wołowinie lub wieprzowinie.
Zobacz wideo

Przepis na zupę gołąbkową nikomu nie powinien sprawić problemu i jeśli masz kapustę, mięso, ryż i koncentrat, to w zasadzie można już mówić o połowie sukcesu. Drugą połową sukcesu jest esencjonalny bulion - to on nadaje zupie głęboki i niepowtarzalny smak. Oto przepis, po którym odlecisz do krainy niezwykłych doznań kulinarnych.

Marynowane grzybyGrzyby marynowane - przepis. Kluczowe są proporcje i sekret mojego teścia

Zupa gołąbkowa - przepis

Składniki:

  • 2 l bulionu, najlepiej na wołowinie i wieprzowinie, ale może być też esencjonalny rosół
  • 50 g ryżu
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 główki kapusty białej lub włoskiej
  • koncentrat pomidorowy
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz, liście laurowe, suszone oregano, tymianek, opcjonalnie szczypta chili

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę i chwilę ją podsmażaj. Następnie dodaj pora pokrojonego w paski. Kiedy warzywa się zeszklą, dodaj mielone mięso i podsmażaj, aż zmieni kolor. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą szpatułką.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka. Dodaj także przyprawy i zalej całość bulionem.
  3. Kapustę drobno poszatkuj. Następnie przełóż ją do garnka. Dodaj także ryż i gotuj całość na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.
  4. Do zupy dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Sok z pigwyPigwa na zimę do herbaty. Moc witamin zamknięta słoiku - przepis na syrop

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: