Jeśli nie masz pomysłu na obiad, podpowiadamy, jakie dania można przygotować z wykorzystaniem pieczarek. Nasze pomysły są bardzo proste i nie wymagają długiego siedzenia w kuchni. Oto dania, które zachwycą smakiem i idealnie wkomponują się w jesienny klimat.
Jak zrobić zapiekankę z pieczarkami? To bardzo łatwe. Wystarczy umyć i pokroić pieczarki w paski lub plastry. Przygotować pieczywo, z którego chcemy zrobić zapiekankę. Następnie umyć i pokroić ulubione warzywa. Potem trzeba wyłożyć posmarowane masłem pieczywo pieczarkami i warzywami obtoczonymi w ziołach i oliwie z oliwek. Na wierzch warto położyć żółty ser. Zapiekanki powinno się piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez kilka minut.
Do przygotowania szaszłyków będziecie potrzebowali długich wykałaczek, pieczarek i ulubionych warzyw. Aby upiec takie smakołyki, trzeba umyć i pokroić pieczarki i warzywa, a następnie obtoczyć je w wybranych przez siebie przyprawach i bułce tartej. Można skropić je oliwą z oliwek i nadziewać na patyki do szaszłyków. Powinny się piec w 200 st. C przez około pół godziny.
Jak zrobić makaron z pieczarkami? Pieczarki należy obrać, umyć i pokroić. Kolejnym krokiem będzie wstawienie osolonej wody do gotowania makaronu. Grzyby powinno się podsmażyć na dużej patelni. W międzyczasie należy wrzucić makaron do wrzącej, osolonej wody i podgotować. W połowie gotowania przekładamy makaron na patelnię z pieczarkami i tam kończymy jego gotowanie. Dodajemy dwie chochelki wody z wcześniejszego gotowania i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron powinno się podawać od razu po przygotowaniu. Najlepiej będzie podawać go z posiekaną natką pietruszki.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl