Pomysły na tani obiad z pieczarkami w roli głównej. Szybkie, proste dania, które podbiją podniebienia

Pieczarki są bardzo wszechstronnym produktem i mają wiele zastosowań w kuchni. Można je dodawać do różnych potraw, przyrządzać z nich sosy i zupy. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na dania obiadowe z użyciem pieczarek.

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, podpowiadamy, jakie dania można przygotować z wykorzystaniem pieczarek. Nasze pomysły są bardzo proste i nie wymagają długiego siedzenia w kuchni. Oto dania, które zachwycą smakiem i idealnie wkomponują się w jesienny klimat. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Pomysły na obiad z pieczarkami. Zapiekanka warzywna

Jak zrobić zapiekankę z pieczarkami? To bardzo łatwe. Wystarczy umyć i pokroić pieczarki w paski lub plastry. Przygotować pieczywo, z którego chcemy zrobić zapiekankę. Następnie umyć i pokroić ulubione warzywa. Potem trzeba wyłożyć posmarowane masłem pieczywo pieczarkami i warzywami obtoczonymi w ziołach i oliwie z oliwek. Na wierzch warto położyć żółty ser. Zapiekanki powinno się piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez kilka minut.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źleSzef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Szaszłyki z warzywami i pieczarkami

Do przygotowania szaszłyków będziecie potrzebowali długich wykałaczek, pieczarek i ulubionych warzyw. Aby upiec takie smakołyki, trzeba umyć i pokroić pieczarki i warzywa, a następnie obtoczyć je w wybranych przez siebie przyprawach i bułce tartej. Można skropić je oliwą z oliwek i nadziewać na patyki do szaszłyków. Powinny się piec w 200 st. C przez około pół godziny.

Kluski śląskie - propozycja podaniaPrzepis na kluski śląskie - klasyczne, proste danie kuchni staropolskiej

Makaron z pieczarkami - szybki pomysł na obiad

Jak zrobić makaron z pieczarkami? Pieczarki należy obrać, umyć i pokroić. Kolejnym krokiem będzie wstawienie osolonej wody do gotowania makaronu. Grzyby powinno się podsmażyć na dużej patelni. W międzyczasie należy wrzucić makaron do wrzącej, osolonej wody i podgotować. W połowie gotowania przekładamy makaron na patelnię z pieczarkami i tam kończymy jego gotowanie. Dodajemy dwie chochelki wody z wcześniejszego gotowania i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron powinno się podawać od razu po przygotowaniu. Najlepiej będzie podawać go z posiekaną natką pietruszki. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: