Jak mrozić pierogi - na surowo, czy ugotowane? Ani tak, ani tak! Ania Starmach ma niezawodną metodę

Pierogi to jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej, jednak ich przygotowanie wymaga sporo czasu. Można jednak zrobić więcej za jednym zamachem i przechowywać je w zamrażarce przez kilka miesięcy. Tutaj pojawia się jednak pytanie: jak mrozić pierogi - na surowo, czy ugotowane? Ania Starmach ma na nie odpowiedź.

Jak mrozić pierogi - na surowo, czy ugotowane? Nie jest to takie łatwe jak mogłoby się wydawać, ponieważ pierogi mrożone bez wcześniejszego gotowania są twarde, natomiast ugotowane przed zamrożeniem częściej się rozlatują podczas kolejnego gotowania.

Z pomocą przychodzi, Ania Starmach, która odpowiada: nie gotować, a blanszować! Swoim sposobem podzieliła się na blogu

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Jak mrozić pierogi? Sposób Ani Starmach na przechowywanie żywności

Ania Starmach radzi, żeby przed zamrożeniem pierogów, zblanszować je. W tym celu należy wrzucić je do gotującej się wody na około 30 sekund.

Zblanszowane pierogi rozłóż na wcześniej przygotowanej tacy posypaną mąką lub wysmarowaną olejem, w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Pozostaw do wystygnięcia.

Kiedy pierogi wystygną, tackę należy do zamrażalnika na dwie godziny. W międzyczasie przygotuj woreczki do mrożenia. Zamrożone pierogi umieść w woreczkach i schować z powrotem do zamrażarki.

Jak ugotować zamrożone pierogi? To banalnie proste

Przed ugotowaniem pierogów nie powinno się ich rozmrażać. Żeby je odpowiednio przyrządzić, wystarczy wrzucić je do wrzątku i gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości. Należy pamiętać, żeby nigdy nie wrzucać pierogów do zimnej wody, ponieważ w ten sposób mogą się łatwo rozpaść.

Innym sposobem jest podgrzanie na patelni w dużej ilość tłuszczu. Pierogi należy smażyć po trzy minuty po każdej ze stron i powtarzać tę czynność aż do momentu, kiedy będą gorące, miękkie w środku i zarumienione.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.