Jak mrozić pierogi - na surowo, czy ugotowane? Nie jest to takie łatwe jak mogłoby się wydawać, ponieważ pierogi mrożone bez wcześniejszego gotowania są twarde, natomiast ugotowane przed zamrożeniem częściej się rozlatują podczas kolejnego gotowania.
Z pomocą przychodzi, Ania Starmach, która odpowiada: nie gotować, a blanszować! Swoim sposobem podzieliła się na blogu.
Ania Starmach radzi, żeby przed zamrożeniem pierogów, zblanszować je. W tym celu należy wrzucić je do gotującej się wody na około 30 sekund.
Zblanszowane pierogi rozłóż na wcześniej przygotowanej tacy posypaną mąką lub wysmarowaną olejem, w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Pozostaw do wystygnięcia.
Kiedy pierogi wystygną, tackę należy do zamrażalnika na dwie godziny. W międzyczasie przygotuj woreczki do mrożenia. Zamrożone pierogi umieść w woreczkach i schować z powrotem do zamrażarki.
Przed ugotowaniem pierogów nie powinno się ich rozmrażać. Żeby je odpowiednio przyrządzić, wystarczy wrzucić je do wrzątku i gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości. Należy pamiętać, żeby nigdy nie wrzucać pierogów do zimnej wody, ponieważ w ten sposób mogą się łatwo rozpaść.
Innym sposobem jest podgrzanie na patelni w dużej ilość tłuszczu. Pierogi należy smażyć po trzy minuty po każdej ze stron i powtarzać tę czynność aż do momentu, kiedy będą gorące, miękkie w środku i zarumienione.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl