Makaron domowy - oryginalny przepis włoskiej babci. Sekret tkwi w prostocie - wystarczą cztery składniki

Przepis na domowy makaron to niemały rarytas. Nikt inny nie zna się na rzeczy jak włoska babcia. Wystarczą cztery proste produkty i odpowiednie wyrabianie ciasta, a idealna pasta jest gotowa. Teraz wystarczy wybrać ulubiony kształt i gotowe!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjne włoskie przepisy to uczta wszystkich zmysłów. Jak się okazuje, wystarczy kilka bazowych produktów. Receptura na makaron to w słonecznej Italii niemal świętość, dlatego warto przestrzegać babcinych wskazówek. 

Carbonara w naczyniuPrzepis na carbonarę. To danie zrobisz zaledwie w pół godziny

Makaron domowy według włoskiej babci

Tradycyjnym i znanym na całym świecie daniem jest włoski makaron. Przygotowany własnoręcznie w domu wypada bezkonkurencyjnie na tle sklepowych produktów. Jak zatem go przygotować? To prostsze niż mogłoby się to wydawać. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, energicznie zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować je na cienki płat. Później wystarczy wybrać ulubiony kształt i gotowe! 

Makaron domowy według przepisu włoskiej babci Nelli to klasyka gatunku. Połączenie mąki durum, jajek, oliwy i wody w odpowiednich proporcjach, gwarantuje sprężyste i delikatne ciasto na makaron. Wideo opublikowane na profilu @nonnanellaa na Instagramie polubiło ponad 22 tys. fanów. Receptura jest banalnie prosta, a kluczowe są proporcje, zagniatanie ciasta i późniejsze ugotowanie pasty al dente. Tak przygotowany makaron będzie smakował wybornie z dowolnym sosem np. aromatycznym pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół.  

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Przepis na makaron włoskiej babci Nelli

Składniki: 

  • jajko,
  • 400 g mąki z pszenicy durum,
  • 200 g wody,
  • 3 łyżki oliwy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Z mąki formujemy kopiec, robimy w nim otwór i wbijamy tam jajko, trzy łyżki oleju i stopniowo dolewamy wodę. Całość mieszamy dłońmi aż powstanie jednolita masa. 
  2. Ciasto energicznie zagniatamy, tworzymy kulę i dzielimy na dwie części. 
  3. Jedną przykrywamy bawełnianą ściereczką, drugą rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Płat ponownie dzielimy na dwie części. 
  4. W autorskim przepisie ciasto nakładamy na specjalną prasę do makaronu, wałkujemy z wierzchu i powstają piękne nitki makaronu. Jeśli jednak nie mamy tego typu maszynki, ostrym nożem kroimy cienkie pasy lub nieco grubsze - uzyskamy wtedy tagliatelle. 
  5. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. 
  6. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez trzy minuty. Efekt będzie idealny, niczym z włoskiej prowincji!
 
Więcej o: