Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjne włoskie przepisy to uczta wszystkich zmysłów. Jak się okazuje, wystarczy kilka bazowych produktów. Receptura na makaron to w słonecznej Italii niemal świętość, dlatego warto przestrzegać babcinych wskazówek.
Tradycyjnym i znanym na całym świecie daniem jest włoski makaron. Przygotowany własnoręcznie w domu wypada bezkonkurencyjnie na tle sklepowych produktów. Jak zatem go przygotować? To prostsze niż mogłoby się to wydawać. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, energicznie zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować je na cienki płat. Później wystarczy wybrać ulubiony kształt i gotowe!
Makaron domowy według przepisu włoskiej babci Nelli to klasyka gatunku. Połączenie mąki durum, jajek, oliwy i wody w odpowiednich proporcjach, gwarantuje sprężyste i delikatne ciasto na makaron. Wideo opublikowane na profilu @nonnanellaa na Instagramie polubiło ponad 22 tys. fanów. Receptura jest banalnie prosta, a kluczowe są proporcje, zagniatanie ciasta i późniejsze ugotowanie pasty al dente. Tak przygotowany makaron będzie smakował wybornie z dowolnym sosem np. aromatycznym pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół.
Składniki:
Sposób przygotowania: