Puszyste i rumiane placuszki z jabłkami. Przepis babci na kefirze gwarantuje smak niczym z dzieciństwa

Przepis babci na placuszki z jabłkami to smak, który niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Ich sekret tkwi w prostocie, ale i odpowiednio dobranych składnikach. Receptura bazuje na kefirze i sezonowych owocach - dzięki nim ciasto będzie smaczne, puszyste i rumiane.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Placuszki z jabłkami to klasyka znana z dzieciństwa. Delikatne i puszyste ciasto z owocową niespodzianką najlepiej smakuje przygotowana według tradycyjnego przepisu babci. Ważne w nim są składniki, ale i proporcje "na oko". To gwarantuje delikatny i puszysty niczym chmurka efekt. 

Placuszki z jabłkami - kluczowe jest puszyste ciasto 

W niemal każdym domu znajdą się autorskie przepisy, które wyróżniają się smakiem. Placuszki z jabłkami to klasyka z dziecięcych lat, którą uwielbia niemal każdy. Kluczem do idealnego smaku jest prostota, ale i zarazem odpowiednio dobrane składniki. Receptura bazuje na mące, kefirze i jajkach. O wyjątkowym smaku decyduje też dodatek jabłek pokrojonych w kostkę lub startych na wiórki. Placuszki posypane cukrem pudrem, lub polane syropem klonowym smakują obłędnie i pięknie się prezentują. 

Placuszki z jabłkami to klasyka gatunku. Tradycyjną recepturę można jednak nieco udoskonalić. Do jabłek, zwłaszcza jesienią warto dodać cynamon lub odrobinę brązowego cukru. Dzięki temu efekt będzie jeszcze smaczniejszy. Warto wspomnieć także o "mini szarlotkach". Wystarczy wcześniej przygotować mus jabłkowy jak do tradycyjnego ciasta. Następnie smażymy porcję ciasta, czekamy, aż odrobinę się zetnie, nakładamy mus i ponownie ciasto. W ten sposób wnętrze naszych placuszków będzie aromatyczne i kremowe. 

Zobacz wideo Serniczki z patelni

Przepis na babcine placuszki z jabłkami

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jabłka,
  • 400 ml kefiru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder lub syrop klonowy do podania.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Suche składnie dokładnie mieszamy. 
  2. Dodajemy kefir, jajka i sól. Miksujemy lub energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. W cieście nie powinny być widoczne grudki mąki. 
  3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką, tak by owoce ładnie zanurzyły się w cieście. 
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję ciasta. Smażymy z obu stron na złoty, rumiany kolor. 
  5. Na ręcznikach papierowych odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. 
  6. Placuszki z jabłkami świetnie smakują podane z cukrem pudrem lub syropem klonowym. 
Więcej o: