Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki z jabłkami to klasyka znana z dzieciństwa. Delikatne i puszyste ciasto z owocową niespodzianką najlepiej smakuje przygotowana według tradycyjnego przepisu babci. Ważne w nim są składniki, ale i proporcje "na oko". To gwarantuje delikatny i puszysty niczym chmurka efekt.
W niemal każdym domu znajdą się autorskie przepisy, które wyróżniają się smakiem. Placuszki z jabłkami to klasyka z dziecięcych lat, którą uwielbia niemal każdy. Kluczem do idealnego smaku jest prostota, ale i zarazem odpowiednio dobrane składniki. Receptura bazuje na mące, kefirze i jajkach. O wyjątkowym smaku decyduje też dodatek jabłek pokrojonych w kostkę lub startych na wiórki. Placuszki posypane cukrem pudrem, lub polane syropem klonowym smakują obłędnie i pięknie się prezentują.
Placuszki z jabłkami to klasyka gatunku. Tradycyjną recepturę można jednak nieco udoskonalić. Do jabłek, zwłaszcza jesienią warto dodać cynamon lub odrobinę brązowego cukru. Dzięki temu efekt będzie jeszcze smaczniejszy. Warto wspomnieć także o "mini szarlotkach". Wystarczy wcześniej przygotować mus jabłkowy jak do tradycyjnego ciasta. Następnie smażymy porcję ciasta, czekamy, aż odrobinę się zetnie, nakładamy mus i ponownie ciasto. W ten sposób wnętrze naszych placuszków będzie aromatyczne i kremowe.
Składniki:
Sposób przygotowania: