Kopytka z dyni - proste składniki, wyjątkowy smak. Oryginalny przepis na sycący, jesienny obiad

Kopytka z dyni to bardzo proste w przygotowaniu danie, do którego będziecie potrzebowali tylko dyni, ziemniaków, mąki i przypraw. Takie kluski będą miały piękny kolor i wyjątkowy smak. Przedstawiamy oryginalny przepis na jesienny obiad.

Przyszedł sezon na dynię, dlatego można skorzystać z okazji i zrobić z niej coś pysznego. Jeśli szukasz oryginalnych smaków, warto sięgnąć po przepis na kopytka z dyni - klasyczne danie kuchni polskiej w nowej odsłonie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Będą wam potrzebne jedynie dynia, mąka, ziemniaki i przyprawy. Kluski można serwować na wiele sposobów, np. z serowymi albo cebulowymi sosami.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Kopytka z dyni - proste, jesienne danie o wyjątkowym smaku

Do przygotowania kopytek będziecie potrzebowali puree z dyni

Składniki:

  • pół kilo ziemniaków,
  • pełna szklanka puree z dyni,
  • trzy czwarte szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • duża szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Obrać, umyć i ugotować ziemniaki. Pozostawić je do przestudzenia.
  2. Przecisnąć ziemniaki przez praskę.
  3. Dodać do nich puree z dyni, mąkę i przyprawy.
  4. Wyrabiać ciasto aż uzyska jednolitą konsystencję.
  5. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku.
  6. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Podzielić je na kilka części i rolować wałki o szerokości około dwóch centymetrów.
  7. Kroić skośnie kopytka z wałków.
  8. Wrzucać kluski na gotującą się wodę i gotować przez jedną minutę do momentu ich wypłynięcia. 
  9. Wyjmuj kopytka łyżką cedzakową i układaj na talerzu.

Smacznego!

Z czym podawać kopytka z dyni? Najlepiej z natką pietruszki

Kopytka z dyni warto serwować posypane posiekaną natką pietruszki. Na świeżo podane, gorące kopytka można zetrzeć żółty ser i dodać na wierzch ziarna słonecznika lub prażone pestki dyni. Kopytka będą miały jeszcze lepszy smak, kiedy skropimy je odrobiną oleju lnianego - doda on daniu orzechowego aromatu.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: