Zupa ogórkowa - ponadczasowy klasyk, który rozgrzeje w chłodne dni. Kluczowe są warzywa i masło

Królowa wśród zup, rozgrzewająca pełna aromatów i smaków - mowa tu o zupie ogórkowej, która często gości w domowym menu. Ponadczasowy klasyk smakuje wybornie, jednak tradycyjny przepis babci jest bezkonkurencyjny. Kluczowy jest dobry bulion i duża ilość warzyw podsmażonych na maśle.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa ogórkowa to jedna z klasycznych zup, która często gości w polskich domach. Kluczowy jest bulion i obowiązkowe ogórki kiszone i inne warzywa. Takie połączenie gwarantuje rozgrzewającą i sycącą ucztę, która nigdy się nie znudzi! Skorzystaj z przepisu babci, a domownicy będą prosić o dokładkę. 

Zupa ogórkowa (zdjęcie ilustracyjne) Przepis na zupę ogórkową. Rozgrzeje jesienią po powrocie do domu

Zupa ogórkowa - przepis idealny na chłodne dni

W domowym menu są dania, które często trafiają na stół, a pomimo to się nie nudzą. Zupa ogórkowa z pewnością zalicza się do smaczniejszych bulionów, którymi wiele osób zajada się ze smakiem. Chociaż przepis jest bardzo prosty, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które decydują o idealnym, tradycyjnym smaku. 

Przygotowując zupę ogórkową, musimy pamiętać o dobrej jakości ogórkach kiszonych - to baza bulionu, bez której ogórkowa nie istnieje. Warto zachować też odrobinę soku - jeśli bulion będzie zbyt mało kwaśny, wystarczy jej trochę dodać. Kolejnym ważnym punktem są warzywa podsmażone na maśle, dobrej jakości bulion i odrobina śmietany. Nie może zabraknąć także przypraw i świeżych ziół - tutaj koperek będzie pasował idealnie. Tradycyjną zupą przepisu babci warto podać z ziemniakami - bulwy obieramy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Pamiętajmy jednak, że gotują się one krócej niż pozostałe warzywa. 

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Przepis na tradycyjną zupę ogórkową

Składniki: 

  • 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 500 g kiszonych ogórków + sok z ogórków,
  • 50 g masła,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średnia marchewka,
  • średnia pietruszka,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy całość nabierze złotych kolorów, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Podsmażamy kilka minut i dodajemy posiekaną w drobną kostkę marchew, ziemniaki i pietruszkę. Warzywa nadal podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. 
  2. Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy pozostałą część masła. Warzywa podsmażamy, aż delikatnie się skarmelizują. Dodajemy do zupy i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. 
  3. W filiżance łączymy śmietanę z zupą - zahartowany nabiał dodajemy do garnka. 
  4. Koperek drobno siekamy i także dodajemy do zupy. 
  5. Zupę podajemy gorącą. 
Więcej o: