Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa ogórkowa to jedna z klasycznych zup, która często gości w polskich domach. Kluczowy jest bulion i obowiązkowe ogórki kiszone i inne warzywa. Takie połączenie gwarantuje rozgrzewającą i sycącą ucztę, która nigdy się nie znudzi! Skorzystaj z przepisu babci, a domownicy będą prosić o dokładkę.
W domowym menu są dania, które często trafiają na stół, a pomimo to się nie nudzą. Zupa ogórkowa z pewnością zalicza się do smaczniejszych bulionów, którymi wiele osób zajada się ze smakiem. Chociaż przepis jest bardzo prosty, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które decydują o idealnym, tradycyjnym smaku.
Przygotowując zupę ogórkową, musimy pamiętać o dobrej jakości ogórkach kiszonych - to baza bulionu, bez której ogórkowa nie istnieje. Warto zachować też odrobinę soku - jeśli bulion będzie zbyt mało kwaśny, wystarczy jej trochę dodać. Kolejnym ważnym punktem są warzywa podsmażone na maśle, dobrej jakości bulion i odrobina śmietany. Nie może zabraknąć także przypraw i świeżych ziół - tutaj koperek będzie pasował idealnie. Tradycyjną zupą przepisu babci warto podać z ziemniakami - bulwy obieramy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Pamiętajmy jednak, że gotują się one krócej niż pozostałe warzywa.
Składniki:
Sposób przygotowania: