Sposoby na kipiącą wodę podczas gotowania. Zdradzamy trzy proste triki, które naprawdę działają

Przedstawiamy proste sposoby na kipiącą wodę podczas gotowania makaronu. Zdradzamy trzy triki, dzięki którym zapobiegniesz ponownemu rozlewaniu się wody. Przydadzą się drewniana łyżka, masło albo olej.

Gotujesz makaron, odwracasz wzrok na moment, a woda rozlewa się po całej kuchence? Wiemy, jak temu zapobiec. Oto proste i skuteczne sposoby na kipiącą wodę podczas gotowania oprócz zmniejszenia gazu. Będziesz potrzebował drewnianej łyżki, oleju lub masła

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Olej na brzegach garnka - sprytny sposób na kipiący makaron

Gotowanie makaronu wbrew pozorom nie jest tak łatwe, na jakie wygląda. Aby zapobiec kipieniu wody wystarczy przetrzeć olejem krawędzie garnka. To bardzo prosta metoda, dzięki której kipiąca woda nie powinna przedostać się na zewnątrz garnka. Jak to możliwe? Olej jest hydrofobowy, dlatego kipiącej wodzie będzie o wiele trudniej wypłynąć na kuchenkę.  

Kluski śląskie - propozycja podaniaPrzepis na kluski śląskie - klasyczne, proste danie kuchni staropolskiej

Odrobina masła dodana do wody z makaronem

Innym sposobem na kipiącą wodę będzie dodanie do gotującego się makaronu odrobiny masła lub innego tłuszczu. Wystarczy niewielka ilość, a unikniemy rozlaniu się wody po całej kuchence - woda nie wystąpi z brzegów w gwałtowny sposób.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źleSzef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Trik z drewnianą łyżką - prosta metoda, która naprawdę działa

Kolejnym sprytnym sposobem na kipiącą wodę będzie położenie drewnianej łyżki na garnku z gotującą się wodą. Jak to działa? Należy ułożyć opierając o krawędzi garnka drewnianą łyżkę, która odepchnie cząsteczki wody i przebije pęcherzyki powietrza. Dzięki temu woda uspokoi się i unikniecie zalania palników. 

Warto pamiętać, że podczas gotowania powinniśmy kontrolować kuchenkę i w razie potrzeby po prostu zmniejszyć ogień, aby uniknąć wykipienia makaronu. 

 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: