Obiad z piekarnika. Zapiekanka makaronowa z serem, warzywami i sosem pomidorowym. Nic prostszego nie wymyślisz

Szukasz pomysłu na danie z piekarnika? Proponujemy bardzo łatwy w przygotowaniu obiad. Nasz przepis na zapiekankę makaronową z serem, warzywami i sosem pomidorowym będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne danie. Jak zrobić obiad z piekarnika?

Zapiekanka makaronowa to bardzo prosty, ale niezwykle smaczny obiad. Jak zrobić danie z piekarnika? Będą potrzebne warzywa, makaron i przyprawy. Do zapiekanki możesz użyć też innych, ulubionych warzyw, które nie zostały wymienione w przepisie.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Obiad z piekarnika - przepis na zapiekankę makaronową. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu

Do zapiekanki można użyć dowolnego rodzaju makaronu. Najlepiej sprawdzi się krótki makaron - pióra, świderki lub kokardki. Można przygotować świeżą natkę pietruszki lub liście mięty albo bazylii do ozdobienia zapiekanki po wyjęciu jej z piekarnika.

Składniki:

  • 100 g makaronu,
  • pół litra passaty pomidorowej,
  • dwie duże marchwie,
  • kawałek selera,
  • duża cebula,
  • cztery ziemniaki,
  • dwie czerwone papryki,
  • żółty ser w kawałku,
  • mozzarella 125 g,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Przygotuj warzywa - umyj je, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne. Umieść w nim ugotowany makaron i pokrojone warzywa.
  4. Zalej całość passatą pomidorową.
  5. Posyp całość bazylią i oregano. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
  6. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach kawałek żółtego sera.
  7. Odrywaj fragmenty mozzarelli i układaj na zapiekance.
  8. Piecz przez około czterdzieści minut w temperaturze 200 st. C.

Smacznego! 

Co do zapiekanki? Najlepiej użyć świeżych liści bazylii

Zapiekankę najlepiej podawać ze świeżymi liśćmi bazylii. Ewentualnie można użyć liści mięty lub posiekanej natki pietruszki. Obiad z piekarnika będzie smakował jeszcze lepiej ze szklanką ciepłego kompotu.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA