Obiad z piekarnika. Zapiekanka makaronowa z serem, warzywami i sosem pomidorowym. Nic prostszego nie wymyślisz

Szukasz pomysłu na danie z piekarnika? Proponujemy bardzo łatwy w przygotowaniu obiad. Nasz przepis na zapiekankę makaronową z serem, warzywami i sosem pomidorowym będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne danie. Jak zrobić obiad z piekarnika?

Zapiekanka makaronowa to bardzo prosty, ale niezwykle smaczny obiad. Jak zrobić danie z piekarnika? Będą potrzebne warzywa, makaron i przyprawy. Do zapiekanki możesz użyć też innych, ulubionych warzyw, które nie zostały wymienione w przepisie.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Obiad z piekarnika - przepis na zapiekankę makaronową. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu

Do zapiekanki można użyć dowolnego rodzaju makaronu. Najlepiej sprawdzi się krótki makaron - pióra, świderki lub kokardki. Można przygotować świeżą natkę pietruszki lub liście mięty albo bazylii do ozdobienia zapiekanki po wyjęciu jej z piekarnika.

Składniki:

  • 100 g makaronu,
  • pół litra passaty pomidorowej,
  • dwie duże marchwie,
  • kawałek selera,
  • duża cebula,
  • cztery ziemniaki,
  • dwie czerwone papryki,
  • żółty ser w kawałku,
  • mozzarella 125 g,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne)Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Przygotuj warzywa - umyj je, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne. Umieść w nim ugotowany makaron i pokrojone warzywa.
  4. Zalej całość passatą pomidorową.
  5. Posyp całość bazylią i oregano. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
  6. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach kawałek żółtego sera.
  7. Odrywaj fragmenty mozzarelli i układaj na zapiekance.
  8. Piecz przez około czterdzieści minut w temperaturze 200 st. C.

Smacznego! 

Sałatka z dodatkamiPełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę

Co do zapiekanki? Najlepiej użyć świeżych liści bazylii

Zapiekankę najlepiej podawać ze świeżymi liśćmi bazylii. Ewentualnie można użyć liści mięty lub posiekanej natki pietruszki. Obiad z piekarnika będzie smakował jeszcze lepiej ze szklanką ciepłego kompotu.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: