Zapiekanka makaronowa to bardzo prosty, ale niezwykle smaczny obiad. Jak zrobić danie z piekarnika? Będą potrzebne warzywa, makaron i przyprawy. Do zapiekanki możesz użyć też innych, ulubionych warzyw, które nie zostały wymienione w przepisie.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Obiad z piekarnika - przepis na zapiekankę makaronową. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu
Do zapiekanki można użyć dowolnego rodzaju makaronu. Najlepiej sprawdzi się krótki makaron - pióra, świderki lub kokardki. Można przygotować świeżą natkę pietruszki lub liście mięty albo bazylii do ozdobienia zapiekanki po wyjęciu jej z piekarnika.
Składniki:
- 100 g makaronu,
- pół litra passaty pomidorowej,
- dwie duże marchwie,
- kawałek selera,
- duża cebula,
- cztery ziemniaki,
- dwie czerwone papryki,
- żółty ser w kawałku,
- mozzarella 125 g,
- bazylia,
- oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente.
- Przygotuj warzywa - umyj je, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Umieść w nim ugotowany makaron i pokrojone warzywa.
- Zalej całość passatą pomidorową.
- Posyp całość bazylią i oregano. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
- Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach kawałek żółtego sera.
- Odrywaj fragmenty mozzarelli i układaj na zapiekance.
- Piecz przez około czterdzieści minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!
Pełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę
Co do zapiekanki? Najlepiej użyć świeżych liści bazylii
Zapiekankę najlepiej podawać ze świeżymi liśćmi bazylii. Ewentualnie można użyć liści mięty lub posiekanej natki pietruszki. Obiad z piekarnika będzie smakował jeszcze lepiej ze szklanką ciepłego kompotu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl