Zapiekanka makaronowa to bardzo prosty, ale niezwykle smaczny obiad. Jak zrobić danie z piekarnika? Będą potrzebne warzywa, makaron i przyprawy. Do zapiekanki możesz użyć też innych, ulubionych warzyw, które nie zostały wymienione w przepisie.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Obiad z piekarnika - przepis na zapiekankę makaronową. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu
Do zapiekanki można użyć dowolnego rodzaju makaronu. Najlepiej sprawdzi się krótki makaron - pióra, świderki lub kokardki. Można przygotować świeżą natkę pietruszki lub liście mięty albo bazylii do ozdobienia zapiekanki po wyjęciu jej z piekarnika.
Składniki:
- 100 g makaronu,
- pół litra passaty pomidorowej,
- dwie duże marchwie,
- kawałek selera,
- duża cebula,
- cztery ziemniaki,
- dwie czerwone papryki,
- żółty ser w kawałku,
- mozzarella 125 g,
- bazylia,
- oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente.
- Przygotuj warzywa - umyj je, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Umieść w nim ugotowany makaron i pokrojone warzywa.
- Zalej całość passatą pomidorową.
- Posyp całość bazylią i oregano. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
- Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach kawałek żółtego sera.
- Odrywaj fragmenty mozzarelli i układaj na zapiekance.
- Piecz przez około czterdzieści minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!
Co do zapiekanki? Najlepiej użyć świeżych liści bazylii
Zapiekankę najlepiej podawać ze świeżymi liśćmi bazylii. Ewentualnie można użyć liści mięty lub posiekanej natki pietruszki. Obiad z piekarnika będzie smakował jeszcze lepiej ze szklanką ciepłego kompotu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl