Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowa spiżarnia czy piwniczka to prawdziwy skarb. Poza zapasami podstawowych produktów takich jak cukier, mąka czy ryż nie może zabraknąć także przetworów własnej produkcji, puszek, konserw czy aromatycznych sosów i zup. Te i inne produkty warto zgromadzić, by w dowolnym momencie móc z nich skorzystać.
Gromadzenie zapasów żywności jest kultywowane od pokoleń. Nasze prababcie zawsze przygotowywały się na "gorsze czasy" i srogą zimę. W domowej spiżarni nigdy nie brakowało najróżniejszych słoików i szklanych butelek. Wśród nich nie mogło zabraknąć słodkich dżemów, soków czy konfitur, ale i sosów, zup, sałatek czy kiszonek. Warto przejąć ten nawyk i zgromadzić nawet niewielkich rozmiarów zapasy. Pozwoli to zaoszczędzić czas, pieniądze, ale i znacznie przyspieszyć i ułatwić przygotowanie posiłków, bez konieczności wychodzenia do sklepu.
Szalejąca inflacja i skomplikowana sytuacja polityczna na świecie wiele osób skłania do refleksji i zmiany nawyków, także tych żywieniowych. Zminimalizowanie domowych wydatków oraz zgodność z ideą zero waste gwarantuje pozytywne efekty. Co zatem powinno znaleźć się w kryzysowej spiżarni?
Produktami, których nie może zabraknąć to te zapewniające podstawowe źródło energii. Mowa tu m.in. o ryżu i makaronie. Te dwa składniki można długo przechowywać, a nadal będą dobrze smakować. Wśród sypkich produktów powinna znaleźć się także mąka, cukier, suche drożdże czy wszelakie kasze.
Poza bazowymi składnikami warto mieć także ciekawe sosy czy dodatki, które wzbogacą każdy posiłek. Mowa tu np. o miodzie - pyszna, płynna słodkość słynie z długiego okresu przydatności. Produkty w puszkach jak konserwy, warzywa, strączki czy ryby również są dobrym pomysłem na zapasy. Nie może zabraknąć także sosów np. pomidorowego czy słodko-kwaśnego. Przyprawy również się przydadzą. Robiąc duże zakupy, warto kupić także większą ilość orzechów, suszonych warzyw i owoców czy past w słoikach.
Warto podkreślić, że domowa spiżarnia wymaga jednak odpowiedniego przechowywania. Produkty sypkie powinny być w nieuszkodzonych opakowaniach lub przesypane do szklanych słojów czy szczelnych naczyń. Właściwa temperatura jest kluczowa dla utrzymania świeżości produktów. Szkodliwe mogą okazać się także nadmierne promienie słońca czy wysoka wilgotność.