Kto z was uwielbia pieczonego kurczaka? A gdyby tak można było go przyrządzić maksymalnie prosto, bez zbędnych naczyń, wielkich zakupów i przygotowań? A przy tym wszystkim osiągnąć prawdziwą eksplozję smaku, którą pokochają wszyscy domownicy? Jeśli chcecie przekonać się, że to możliwe, koniecznie wypróbujcie najnowszego przepisu Jamiego Olivera. Jego kurczak z rozmarynem to mistrzostwo.
Składniki wystarczą na 4 porcje. Samo przygotowanie zajmie ci 15 minut, a gotowanie 50.
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.;
2. Włóż części kurczaka do szerokiego, płytkiego, zimnego garnka żaroodpornego i postaw go na dużym ogniu;
3. Obsmażaj mięso jakieś 10 minut, często obracając, aż przyrumieni się ze wszystkich stron;
4. W tym czasie obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki, umyj por, przytnij i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Oberwij i grubo pokrój igiełki rozmarynu. Dorzuć je do garnka razem z czosnkiem i porem, dopraw całość do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i podsmażaj parę minut, żeby składniki lekko zmiękły;
5. Ułóż wszystkie części kurczaka skórą do góry i wlej cydr. Odlej połowę zalewy z puszki, resztę wraz z fasolą dodaj do garnka. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz całość jakieś 45 minut, żeby mięso łatwo odchodziło od kości;
6. Wyjmij garnek z piekarnika i ustaw na kuchence na dość dużym ogniu. Wrzuć do kurczaka małe kawałki sera stilton i dodaj śmietanę;
7. Dobrze wymieszaj i duś nie więcej niż kilka minut – potrawa jest gotowa do podania. Lubię ją najbardziej w takiej postaci albo z dodatkiem zielonych warzyw gotowanych na parze.
***
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera Jedno w przekładzie Beaty Horosiewicz, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2022 ONE).
Jamie Oliver stworzył wszystkie przepisy z myślą o wygodzie, a później wielokrotnie je testował, żeby osiągnąć doskonały smak i maksymalną prostotę; przy tym każde danie przyrządza się w jednym garnku, na jednej patelni albo blaszce do pieczenia. JEDNO to szeroki wybór przystępnych cenowo posiłków na każdą okazję: w książce znalazły się między innymi lunche dla osób pracujących z domu, szybkie kolacje trafiające w gust całej rodziny i łatwe potrawy dla początkujących kucharzy. Każdy przepis zawiera maksymalnie osiem składników i żaden nie wymaga szczególnych przygotowań. A co najważniejsze, takie podejście do gotowania ogranicza zmywanie do minimum, oferując maksymalną wygodę!