Nie lubisz zmywać? Jamie Oliver zdradził nam przepis na pieczonego kurczaka z rozmarynem. Potrzebujesz jednego naczynia

Jamie Oliver jest prawdziwym mistrzem kreatywności. Ma w zanadrzu przepisy dla wegan, mięsożerców, tych, którzy nie mają dużo czasu, ale też dla osób, które nie cierpią zmywać i przechodzić przez skomplikowane czynności w kuchni. Do tych wszystkich skierowany jest jego najnowszy album kulinarny "Jedno". Specjalnie dla czytelników Haps.pl, publikujemy jeden z przepisów, który znalazł się w książce.

Kto z was uwielbia pieczonego kurczaka? A gdyby tak można było go przyrządzić maksymalnie prosto, bez zbędnych naczyń, wielkich zakupów i przygotowań? A przy tym wszystkim osiągnąć prawdziwą eksplozję smaku, którą pokochają wszyscy domownicy? Jeśli chcecie przekonać się, że to możliwe, koniecznie wypróbujcie najnowszego przepisu Jamiego Olivera. Jego kurczak z rozmarynem to mistrzostwo.

Szybki przepis na kurczaka. Tego będziesz potrzebować

  • 1 kg udek i podudzi z kurczaka z wolnego wybiegu, ze skórą i z kośćmi;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3 pory;
  • 3 gałązki rozmarynu;
  • 250 ml dobrego cydru;
  • 1 puszka białej fasoli cannellini (400 g);
  • 30 g sera stilton;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. 

Składniki wystarczą na 4 porcje. Samo przygotowanie zajmie ci 15 minut, a gotowanie 50. 

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.;

2. Włóż części kurczaka do szerokiego, płytkiego, zimnego garnka żaroodpornego i postaw go na dużym ogniu;

3. Obsmażaj mięso jakieś 10 minut, często obracając, aż przyrumieni się ze wszystkich stron;

4. W tym czasie obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki, umyj por, przytnij i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Oberwij i grubo pokrój igiełki rozmarynu. Dorzuć je do garnka razem z czosnkiem i porem, dopraw całość do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i podsmażaj parę minut, żeby składniki lekko zmiękły;

5. Ułóż wszystkie części kurczaka skórą do góry i wlej cydr. Odlej połowę zalewy z puszki, resztę wraz z fasolą dodaj do garnka. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz całość jakieś 45 minut, żeby mięso łatwo odchodziło od kości;

6. Wyjmij garnek z piekarnika i ustaw na kuchence na dość dużym ogniu. Wrzuć do kurczaka małe kawałki sera stilton i dodaj śmietanę;

7. Dobrze wymieszaj i duś nie więcej niż kilka minut – potrawa jest gotowa do podania. Lubię ją najbardziej w takiej postaci albo z dodatkiem zielonych warzyw gotowanych na parze.

***

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera Jedno w przekładzie Beaty Horosiewicz, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2022 ONE).

Jamie Oliver stworzył wszystkie przepisy z myślą o wygodzie, a później wielokrotnie je testował, żeby osiągnąć doskonały smak i maksymalną prostotę; przy tym każde danie przyrządza się w jednym garnku, na jednej patelni albo blaszce do pieczenia. JEDNO to szeroki wybór przystępnych cenowo posiłków na każdą okazję: w książce znalazły się między innymi lunche dla osób pracujących z domu, szybkie kolacje trafiające w gust całej rodziny i łatwe potrawy dla początkujących kucharzy. Każdy przepis zawiera maksymalnie osiem składników i żaden nie wymaga szczególnych przygotowań. A co najważniejsze, takie podejście do gotowania ogranicza zmywanie do minimum, oferując maksymalną wygodę!

Najnowsza książka znanego kucharza Jamiego Olivera
Najnowsza książka znanego kucharza Jamiego Olivera fot. materiały prasowe
Zobacz wideo
Zobacz wideo
Więcej o: