Nie lubisz zmywać? Jamie Oliver zdradził nam przepis na pieczonego kurczaka z rozmarynem. Potrzebujesz jednego naczynia

Jamie Oliver jest prawdziwym mistrzem kreatywności. Ma w zanadrzu przepisy dla wegan, mięsożerców, tych, którzy nie mają dużo czasu, ale też dla osób, które nie cierpią zmywać i przechodzić przez skomplikowane czynności w kuchni. Do tych wszystkich skierowany jest jego najnowszy album kulinarny "Jedno". Specjalnie dla czytelników Haps.pl, publikujemy jeden z przepisów, który znalazł się w książce.

Kto z was uwielbia pieczonego kurczaka? A gdyby tak można było go przyrządzić maksymalnie prosto, bez zbędnych naczyń, wielkich zakupów i przygotowań? A przy tym wszystkim osiągnąć prawdziwą eksplozję smaku, którą pokochają wszyscy domownicy? Jeśli chcecie przekonać się, że to możliwe, koniecznie wypróbujcie najnowszego przepisu Jamiego Olivera. Jego kurczak z rozmarynem to mistrzostwo.

Szybki przepis na kurczaka. Tego będziesz potrzebować

  • 1 kg udek i podudzi z kurczaka z wolnego wybiegu, ze skórą i z kośćmi;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3 pory;
  • 3 gałązki rozmarynu;
  • 250 ml dobrego cydru;
  • 1 puszka białej fasoli cannellini (400 g);
  • 30 g sera stilton;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. 

Składniki wystarczą na 4 porcje. Samo przygotowanie zajmie ci 15 minut, a gotowanie 50. 

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.;

2. Włóż części kurczaka do szerokiego, płytkiego, zimnego garnka żaroodpornego i postaw go na dużym ogniu;

3. Obsmażaj mięso jakieś 10 minut, często obracając, aż przyrumieni się ze wszystkich stron;

4. W tym czasie obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki, umyj por, przytnij i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Oberwij i grubo pokrój igiełki rozmarynu. Dorzuć je do garnka razem z czosnkiem i porem, dopraw całość do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i podsmażaj parę minut, żeby składniki lekko zmiękły;

5. Ułóż wszystkie części kurczaka skórą do góry i wlej cydr. Odlej połowę zalewy z puszki, resztę wraz z fasolą dodaj do garnka. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz całość jakieś 45 minut, żeby mięso łatwo odchodziło od kości;

6. Wyjmij garnek z piekarnika i ustaw na kuchence na dość dużym ogniu. Wrzuć do kurczaka małe kawałki sera stilton i dodaj śmietanę;

7. Dobrze wymieszaj i duś nie więcej niż kilka minut – potrawa jest gotowa do podania. Lubię ją najbardziej w takiej postaci albo z dodatkiem zielonych warzyw gotowanych na parze.

***

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera Jedno w przekładzie Beaty Horosiewicz, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2022 ONE).

Jamie Oliver stworzył wszystkie przepisy z myślą o wygodzie, a później wielokrotnie je testował, żeby osiągnąć doskonały smak i maksymalną prostotę; przy tym każde danie przyrządza się w jednym garnku, na jednej patelni albo blaszce do pieczenia. JEDNO to szeroki wybór przystępnych cenowo posiłków na każdą okazję: w książce znalazły się między innymi lunche dla osób pracujących z domu, szybkie kolacje trafiające w gust całej rodziny i łatwe potrawy dla początkujących kucharzy. Każdy przepis zawiera maksymalnie osiem składników i żaden nie wymaga szczególnych przygotowań. A co najważniejsze, takie podejście do gotowania ogranicza zmywanie do minimum, oferując maksymalną wygodę!

Najnowsza książka znanego kucharza Jamiego OliveraNajnowsza książka znanego kucharza Jamiego Olivera fot. materiały prasowe

Zobacz wideo
Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA