Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród słodkich akcentów domowej spiżarni nie może zabraknąć sezonowych owoców. Gruszki to wręcz piedestał smaku i aromatu. Warto zatem przygotować je według tradycyjnego, babcinego przepisu. Efekt? Aromatyczne rarytasy idealne na zimę.
Jesień obfituje w wiele wyjątkowych owoców takich jak jabłka, winogrona śliwki czy gruszki. Sezonowymi rarytasami chętnie się zajadamy, ale i dodajemy do ciast, deserów, a nawet wytrawnych dań. Na wyjątkowe wyróżnienie zasługują gruszki - delikatne, pachnące, o kremowym wnętrzu. Warto jednak przygotować je w oryginalny sposób, by smakiem móc cieszyć także zimą.
Gruszki w syropie to słodki i wyrafinowany dodatek, który można przygotować w łatwy sposób. Babcina receptura pozwoli zachować wyjątkową strukturę owoców oraz wydobyć z nich najlepszy smak. Kluczowe okażą się jednak dodatki takie jak wanilia, miód i odrobina czy sok z cytryny. Tak przygotowane owoce świetnie udekorują desery i wypieki, przełamią smak sałatek czy skontrastują z wytrawnymi produktami.
Składniki:
Sposób przygotowania: