Gruszki w syropie - słodkie przetwory z sezonowych owoców. Idealne do deserów i dań wytrawnych

Przepis na gruszki to klasyka domowej spiżarni. Sezonowe owoce w słodkiej zalewie z dodatkiem wanilii, poruszają zmysły i obłędnie smakują. Ich sekret tkwi w prostocie, a babcina receptura gwarantuje najwyższą jakość i piękną prezencję.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród słodkich akcentów domowej spiżarni nie może zabraknąć sezonowych owoców. Gruszki to wręcz piedestał smaku i aromatu. Warto zatem przygotować je według tradycyjnego, babcinego przepisu. Efekt? Aromatyczne rarytasy idealne na zimę. 

Gruszki w syropie - słodkie przetwory według przepisu babci 

Jesień obfituje w wiele wyjątkowych owoców takich jak jabłka, winogrona śliwki czy gruszki. Sezonowymi rarytasami chętnie się zajadamy, ale i dodajemy do ciast, deserów, a nawet wytrawnych dań. Na wyjątkowe wyróżnienie zasługują gruszki - delikatne, pachnące, o kremowym wnętrzu. Warto jednak przygotować je w oryginalny sposób, by smakiem móc cieszyć także zimą. 

Gruszki w syropie to słodki i wyrafinowany dodatek, który można przygotować w łatwy sposób. Babcina receptura pozwoli zachować wyjątkową strukturę owoców oraz wydobyć z nich najlepszy smak. Kluczowe okażą się jednak dodatki takie jak wanilia, miód i odrobina czy sok z cytryny. Tak przygotowane owoce świetnie udekorują desery i wypieki, przełamią smak sałatek czy skontrastują z wytrawnymi produktami. 

Zobacz wideo

Przepis na gruszki w zalewie - przepis na oryginalną słodycz

Składniki: 

  • 3 kg gruszki,
  • litr wody,
  • laska wanilii,
  • 250 g cukru brązowego,
  • sok wyciśnięty z cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kupując owoce, powinniśmy wybrać te nie zbyt dojrzałe, bez obić czy innych uszkodzeń. 
  2. Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na pół i delikatnie wydrążamy gniazda nasienne. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny. 
  3. W rondelku przygotowujemy syrop - wlewamy wodę, wsypujemy cukier i połowę laski wanilii. Gotujemy na małej mocy palnika przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. 
  4. Dodajemy partię gruszek i gotujemy przez kolejne 10 minut. 
  5. Owoce przekładamy do sparzonych słoików. Pozostałe owoce podobnie przygotowujemy. 
  6. Gruszki zalewamy syropem i dokładnie zamykamy. 
  7. Pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po tym czasie studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
  8. Wariant - jeśli chcemy uzyskać bardziej wyraziste owoce, warto poza wanilią dodać korę cynamonu i kilka goździków. Przyprawy dodatkowo podkręcą smak. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.