Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe obiady to coś, co doceniają nawet fani orientalnych egzotycznych smaków. Nie bez powodu mówi się, że posiłki, które pamiętamy z dzieciństwa, często są na piedestale tych ulubionych. Wśród nich królują także zupy i aromatyczne buliony. Kalafiorowa to jedna z pozycji najchętniej przygotowywanych w polskich domach.
Zupy to idealne danie na chłodne, jesienne dni - rozgrzewają, sycą i poprawiają nastrój. Te mleczno-warzywne wypadają całkiem apetycznie. Wśród ogórkowej czy krupników warto wyróżnić także kalafiorową. Jest nie tylko lekka, ale i smaczna. Odpowiednia mieszanka przypraw podrasuje bulion a warzywa takie jak marchewka, pietruszka i por dostarczą witamin i nadadzą całości charakteru.
Przepis na zupę kalafiorową jest bardzo prosty. Bazuje na warzywach i apetycznych dodatkach. Kluczowy jest jednak babciny dodatek, który gwarantuje smak niczym z dzieciństwa. Zasmażka delikatnie zagęści zupę i sprawi, że będzie bardziej treściwa. Nie może zabraknąć także świeżej zieleniny - najlepeij sprawdzi się w tym przypadku zielona pietruszka.
Składniki:
Sposób przygotowania: