Zupa kalafiorowa - przepis na rozgrzewające i lekkie danie. Smak od babci gwarantuje ten dodatek

Wśród domowych bulionów nie może zabraknąć także tych bardziej mlecznych i lekkich jak zupa kalafiorowa. Sycąca, rozgrzewająca i idealna na chłodne dni propozycja na obiad bazuje na warzywach i dodatku śmietany. Domowy i babciny smak gwarantuje ten dodatek...mowa tu o zasmażce!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe obiady to coś, co doceniają nawet fani orientalnych egzotycznych smaków. Nie bez powodu mówi się, że posiłki, które pamiętamy z dzieciństwa, często są na piedestale tych ulubionych. Wśród nich królują także zupy i aromatyczne buliony. Kalafiorowa to jedna z pozycji najchętniej przygotowywanych w polskich domach.

Zupa kalafiorowa jak od babci - kluczowa jest zasmażka

Zupy to idealne danie na chłodne, jesienne dni - rozgrzewają, sycą i poprawiają nastrój. Te mleczno-warzywne wypadają całkiem apetycznie. Wśród ogórkowej czy krupników warto wyróżnić także kalafiorową. Jest nie tylko lekka, ale i smaczna. Odpowiednia mieszanka przypraw podrasuje bulion a warzywa takie jak marchewka, pietruszka i por dostarczą witamin i nadadzą całości charakteru. 

Przepis na zupę kalafiorową jest bardzo prosty. Bazuje na warzywach i apetycznych dodatkach. Kluczowy jest jednak babciny dodatek, który gwarantuje smak niczym z dzieciństwa. Zasmażka delikatnie zagęści zupę i sprawi, że będzie bardziej treściwa. Nie może zabraknąć także świeżej zieleniny - najlepeij sprawdzi się w tym przypadku zielona pietruszka. 

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Przepis na zupę kalafiorową 

Składniki: 

  • kalafior,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/3 selera,
  • pęczek natki pietruszki,
  • odrobinę koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • śmietana 18 proc. 
  • do zasmażki - 3 łyżki masła i 1,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy - kalafior kroimy na mniejsze różyczki. Marchew, seler i pietruszkę kroimy na plastyki. 
  2. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy marchew, pietruszkę i seler. Po 10 minutach dodajemy kalafior. Ponownie gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu. Całość doprawiamy.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając, tworzymy zasmażkę. Dodajemy do zupy. 
  4. Na koniec drobno siekamy świeżą zieleninę i dodajemy do garnka. 
  5. Zupę można ewentualnie dodatkowo zabielić śmietaną - nabiał łączymy w filiżance z zupą i dodajemy do garnka. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA