Fasolka po bretońsku - rozgrzewające danie jednogarnkowe. Klasyka gatunku z dodatkiem kiełbasy

Domowa fasolka po bretońsku to przepis na rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na chłodne, jesienne dni. Potrawa bazuje na prostych i smacznych produktach, a przygotowana w dużym garnku zaspokoi nawet największy głód. Polska klasyka gatunku musi zawierać kiełbasę i aromatyczny sos pomidorowy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Fasolka po bretońsku to przepis na proste i smaczne danie jednogarnkowe. Przepis jest bardzo łatwy,  jednak wymaga dobrej jakości składników. Nie może zabraknąć charakterystycznego Pięknego Jasia, aromatycznego sosu pomidorowego i wkładki mięsnej. Tradycyjna receptura wypada bezkonkurencyjnie. 

Fasolka po bretońsku - tadycyjne danie jednogarnkowe

Niektóre dania są bardzo proste i w tym tkwi ich sekret idealnego smaku. Jest tak z fasolką po bretońsku - tradycyjne danie kuchni polskiej można przygotować na wiele sposobów, jednak ten tradycyjny smakuje najlepiej. Danie jednogarnkowe bazuje na fasoli Piękny Jaś, pomidorowym sosie, aromatycznych przyprawach i obowiązkowej wkładce mięsnej, która nadaje całości charakteru. 

Rozgrzewająca, treściwa i smaczna potrawa sprawdzi się idealnie w chłodne, jesienne dni. Wystarczy przygotować odpowiednie produkty, połączyć w dużym garnku w odpowiedniej kolejności i gotowe! W przygotowaniu fasoli po bretońsku kluczowe jest długie moczenie strączków, najlepiej pozostawić je w wodzie na całą noc - wtedy uzyskamy najsmaczniejszy efekt. 

Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki: 

  • 500 g fasoli Piękny Jaś,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 300 g dobrej jakości kiełbasy,
  • cebula,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • liść laurowy
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • masło,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • ok. 10 ziarenek pieprzu,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 ząbki czosnku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od namoczenia fasoli w zimnej wodzie, najlepiej dzień wcześniej. Strączki warto pozostawić na całą noc, następnie przepłukać. 
  2. Kolejnego dnia gotujemy fasolę w świeżej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, zielem angielskim i solą przez około dwie godziny, aż warzywo zmięknie. Odcedzamy i przekładamy do innego naczynia. 
  3. W tym samym garnku smażymy drobno pokrojony boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy i odrobinę masła. 
  4. Do garnka dodajemy fasolę i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, by wszystkie smaki się przegryzły. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. 
  5. Danie podajemy gorące prosto z garnka, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.