Zapomnij o gotowaniu ryżu i kaszy w ten sposób! Plastikowe opakowanie ma szkodliwy wpływ na żywność

Czy gotowanie kaszy i ryżu w plastikowych woreczkach jest zdrowe? Warto zmienić ten wygodny nawyk na tradycyjne przygotowywanie produktów. Jak się okazuje, kontrowersyjna i szkodliwa substancja może przedostać się do żywności. Mowa tu o BPA, które może mieć szkodliwy wpływ dla naszego organizmu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjne gotowanie kaszy i ryżu wraca do łask. Warto zamienić plastikowe woreczki na klasyczne rozwiązanie. Jak się okazuje to o wiele zdrowsze i wcale nie tak uciążliwe, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy zapamiętać kilka trików i gotowe!

Czy gotowanie kaszy i ryżu w plastikowych woreczkach jest zdrowe?

W domowym menu często wykorzystujemy ryż i produkty zbożowe. Aby zaoszczędzić czas i ułatwić tę czynność wiele produktów zaczęto sprzedawać w plastikowych woreczkach, które rzekomo miały ułatwić życie. Chociaż metoda już dawno była podważana przez babcie, teraz okazuje się, że sztuczne opakowania mogą być bardziej szkodliwe niż przydatne. Bowiem zawarty w woreczkach Bisfenol A  - znany jako BPA ma niekorzystny wpływ dla człowieka. 

Kontrowersyjna substancja, o której mowa znajduje się nie tylko w plastikowych woreczkach do gotowania, ale i w puszkach z żywnością i napojami, jednorazowych naczyniach i opakowaniach, a nawet butelkach, kubeczkach i plastikowych gryzakach dla niemowląt. Warto podkreślić, że im wyższa temperatura, tym wyższe stężenie wydzielanego BPA, które może przynieść wiele szkód naszemu organizmowi. 

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Szkodliwe działanie BPA i zmiana kuchennych nawyków

Chociaż wiele osób korzysta z ekspresowego gotowania w plastikowych woreczkach, niewiele z nich wie, jakie może mieć to konsekwencje. BPA imituje estrogeny, co za tym idzie może doprowadzić do wielu chorób i zdrowotnych nieprawidłowości takich jak otyłość, insulinooporność, cukrzyca typu drugiego czy nawet chorób sercowo-naczyniowych oraz rozwoju raka piersi czy prostaty. Szkodliwe substancje mogą wpłynąć także na dzieci i prowadzić do zaburzeń takich jak ADHD czy autyzm.

Warto wspomnieć, że temat był już na świeczniku w 2009 roku. Wówczas ukazał się artykuł w "Journal of Health Science 55" potwierdzający, że BPA jest czynnikiem zaburzającym funkcję hormonu tarczycy. Wykazano także, iż ma wpływ na zaburzenie pracy tarczycy i hormonów. 

Zmiana kuchennych nawyków wydaje się zatem właściwym posunięciem. Ma to wiele zalet takich jak zaoszczędzenie wody, uzyskanie znacznie lepszego smaku czy konsystencji danego produktu, czy kupowanie tego typu składników luzem, co za tym idzie ograniczenie zużywanego plastiku. 

Więcej o: