Karpatka - przepis. Jaki jest sekret pofalowanego ciasta? Należy bezlitośnie je sparzyć

Karpatka to jedno z ciast najchętniej zamawianych w kawiarniach i cukierniach. Nieco rzadziej robimy je w domach, a wielka szkoda, bo przepis jest naprawdę prosty. Jaki jest sekret fikuśnego kształtu karpatki? Oczywiście ciasto parzone - podpowiemy, jak je zrobić najlepiej. No i oczywiście krem budyniowy, ale to już łatwizna.
Zobacz wideo

Karpatka to bardzo smaczne i efektowne ciasto, ze względu na swój pofalowany kształt. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny czasu. Najważniejsze jest ciasto parzone - to właśnie ono sprawia, że karpatka jest karpatką, a nie ciastem z budyniem. Oto przepis na domowe ciasto, które bije na głowę te z cukierni.

Karpatka - przepis

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 130 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 g masła (musi być miękkie)
  • 1/4 szklanki cukru

Karpatka - sposób wykonana:

  1. Przygotowanie karpatki zacznij od ciasta parzonego. Przygotuj rondelek i włóż do niego masło. Kiedy się roztopi (ale nie zagotuje), wlej wodę i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj całość, by uzyskać gładką, dość gęstą masę.
  2. Masę przelej z rondelka do miski i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia i całość zmiksuj. Masę podziel na dwie części.
  3. Przygotuj formę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i lekko oprósz mąką. Następnie pierwszą część ciasta rozsmaruj po powierzchni blaszki do pieczenia i łopatką wyrównaj wierzch.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, aż ciasto stanie się złote i pofalowane. Następnie ostudź je przez chwilę w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, by nie opadło. Identycznie zrób z drugą połową ciasta.
  5. Teraz czas na krem budyniowy. Do szklanki mleka wsyp proszki budyniowe i dokładnie zamieszaj. Pozostałe mleko wlej do rondelka i zagotuj. Następnie cienką strużką wlewaj mleko z budyniami, cały czas mieszając. Kiedy uzyskasz już gładką masę, możesz zdjąć budyń z palnika i pozostaw, by ostygł.
  6. Miękkie masło włóż do miski i za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj je na puch. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń, cały czas mieszając. 
  7. Powstały krem wyłóż na jednym z blatów ciasta parzonego i dokładnie rozprowadź. Następnie przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: