-
Haps
-
Jak przygotować
- Karpatka - przepis. Jaki jest sekret pofalowanego ciasta? Należy bezlitośnie je sparzyć
Karpatka - przepis. Jaki jest sekret pofalowanego ciasta? Należy bezlitośnie je sparzyć
Karpatka to jedno z ciast najchętniej zamawianych w kawiarniach i cukierniach. Nieco rzadziej robimy je w domach, a wielka szkoda, bo przepis jest naprawdę prosty. Jaki jest sekret fikuśnego kształtu karpatki? Oczywiście ciasto parzone - podpowiemy, jak je zrobić najlepiej. No i oczywiście krem budyniowy, ale to już łatwizna.
Karpatka to bardzo smaczne i efektowne ciasto, ze względu na swój pofalowany kształt. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny czasu. Najważniejsze jest ciasto parzone - to właśnie ono sprawia, że karpatka jest karpatką, a nie ciastem z budyniem. Oto przepis na domowe ciasto, które bije na głowę te z cukierni.
Karpatka - przepis
Składniki na ciasto parzone:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 130 g masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 200 g masła (musi być miękkie)
- 1/4 szklanki cukru
Karpatka - sposób wykonana:
- Przygotowanie karpatki zacznij od ciasta parzonego. Przygotuj rondelek i włóż do niego masło. Kiedy się roztopi (ale nie zagotuje), wlej wodę i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj całość, by uzyskać gładką, dość gęstą masę.
- Masę przelej z rondelka do miski i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia i całość zmiksuj. Masę podziel na dwie części.
- Przygotuj formę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i lekko oprósz mąką. Następnie pierwszą część ciasta rozsmaruj po powierzchni blaszki do pieczenia i łopatką wyrównaj wierzch.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, aż ciasto stanie się złote i pofalowane. Następnie ostudź je przez chwilę w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, by nie opadło. Identycznie zrób z drugą połową ciasta.
- Teraz czas na krem budyniowy. Do szklanki mleka wsyp proszki budyniowe i dokładnie zamieszaj. Pozostałe mleko wlej do rondelka i zagotuj. Następnie cienką strużką wlewaj mleko z budyniami, cały czas mieszając. Kiedy uzyskasz już gładką masę, możesz zdjąć budyń z palnika i pozostaw, by ostygł.
- Miękkie masło włóż do miski i za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj je na puch. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń, cały czas mieszając.
- Powstały krem wyłóż na jednym z blatów ciasta parzonego i dokładnie rozprowadź. Następnie przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.