Oto najlepszy przepis na kotlety. Mielone z jesiennym dodatkiem zdetronizują wszystkie inne

Jesienne kotlety mielone to świetny pomysł, jeśli znudziły ci się tradycyjne przepisy na obiad lub chcesz zaskoczyć swoich bliskich zupełnie nowym smakiem. Przepis na jesienne mielone jest bardzo prosty, jednak wśród listy produktów znajdziemy składnik, który raczej kojarzy się z ciastami, a nie kotletami. Chodzi o gruszkę.
Zobacz wideo

Przepis na kotlety mielone można do woli modyfikować i udoskonalać. Dziś mamy dla ciebie przepis na mielone w wersji jesiennej, czyli z dodatkiem gruszki. Niektórym z was pewnie to połączenia wyda się dziwne, ale wbrew pozorom te smaki świetnie się przenikają i tworzą przepyszną całość. Szukasz pomysłu na smaczny, ale zaskakujący obiad? Mielone z gruszką to strzał w dziesiątkę. 

Jesienne kotlety mielone - przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (polecam szynkę lub indyka)
  • 2 niewielkie gruszki
  • 1 większe jajko
  • 1 ostra papryczka (lub chili w proszku)
  • sól, pieprz, suszony rozmaryn
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Gruszki i obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce i przełóż do miski. Odczekaj chwilę i kiedy puszczą sok, odciśnij jego nadmiar za pomocą gazy.
  2. Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajka, starte gruszki i przeprawy, a także bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek). Całość wyrabiaj, aż masa będzie jednolita. Jeśli uważasz, że jest zbyt luźna, dodaj 2 łyżki bułki tartej.
  3. Zwilżonymi dłońmi foruj masę mięsną w kształt kotletów i każdy z nich dokładnie obtocz w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, ale na niewielkiej mocy palnika, by równomiernie się usmażyły. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Takie kotlety naprawdę zaskakują smakiem. Ja dodałam do nich jeszcze odrobinę sera gorgonzola, ale jeśli nie jesteście fanami tego smaku, pomińcie ten dodatek. Zamiast tego świetnie sprawdzi się zwykły starty żółty ser.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA