Każda rodzina ma swój sposób na idealne ciasto na pierogi. Podstawą są odpowiednie proporcje mąki, jajek, soli i wody. Chociaż w teorii każda receptura jest podobna, to zdarza się, że masa wychodzi twarda i nie daje się łatwo ugnieść, co odbija się później na smaku. Można temu jednak łatwo zaradzić, dodając do ciasta łyżkę roztopionego masła. Dzięki temu będzie ono wyjątkowo miękkie i łatwe do rozwałkowania.
Przygotowanie ciasta na pierogi zacznij od wymieszania mąki i soli w misce. W osobnym naczyniu rozpuść masło w gorącej wodzie i stopniowo dolewaj do suchych składników. Całość delikatnie mieszaj do połączenia się składników. Jajko roztrzep i dodawaj do masy, dokładnie mieszając.
Ciasto przełóż na blat oprószony mąką i ugniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Powinno być miękkie i elastyczne. Gdy masa przestanie się lepić do rąk, owiń ją folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po kwadransie rozwiń ciasto z folii i podziel je na trzy części. Każdą z nich należy po kolei rozwałkowywać, aż arkusz ciasta osiągnie grubość około trzech milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka, nałóż ulubiony farsz i zalep. Pierogi wrzuć do gotującej się wody z odrobiną tłuszczu i gotuj przez kilka minut, do momentu wypłynięcia. Wówczas będą już gotowe do podania.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl