Ciasto na pierogi będzie miękkie jak nigdy, jeśli dodasz sekretny składnik. Wystarczy jedna łyżka

Ciasto na pierogi wychodzi twarde i ciężko się ugniata? Jest sposób, żeby temu zaradzić. Wystarczy dodać jeden składnik, żeby masa była miękka i elastyczna. Prawdopodobnie masz już go w swojej lodówce.

Każda rodzina ma swój sposób na idealne ciasto na pierogi. Podstawą są odpowiednie proporcje mąki, jajek, soli i wody. Chociaż w teorii każda receptura jest podobna, to zdarza się, że masa wychodzi twarda i nie daje się łatwo ugnieść, co odbija się później na smaku. Można temu jednak łatwo zaradzić, dodając do ciasta łyżkę roztopionego masła. Dzięki temu będzie ono wyjątkowo miękkie i łatwe do rozwałkowania.

Przepis na ciasto na pierogi. Łyżka masła sprawi, że będzie wyjątkowo miękkie

  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Jak zrobić ciasto na pierogi, żeby było miękkie?

Przygotowanie ciasta na pierogi zacznij od wymieszania mąki i soli w misce. W osobnym naczyniu rozpuść masło w gorącej wodzie i stopniowo dolewaj do suchych składników. Całość delikatnie mieszaj do połączenia się składników. Jajko roztrzep i dodawaj do masy, dokładnie mieszając.

Ciasto przełóż na blat oprószony mąką i ugniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Powinno być miękkie i elastyczne. Gdy masa przestanie się lepić do rąk, owiń ją folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Jak zrobić naleśniki? Zastąp mleko tym składnikiem, a wyjdą idealnie puszyste i delikatneNaleśniki z dwóch składników. Żadnym z nich nie są jajka, mąka i mleko

Po kwadransie rozwiń ciasto z folii i podziel je na trzy części. Każdą z nich należy po kolei rozwałkowywać, aż arkusz ciasta osiągnie grubość około trzech milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka, nałóż ulubiony farsz i zalep. Pierogi wrzuć do gotującej się wody z odrobiną tłuszczu i gotuj przez kilka minut, do momentu wypłynięcia. Wówczas będą już gotowe do podania.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gotowanie makaronu (zdjęcie ilustracyjne)Trzy proste triki na kipiącą wodę podczas gotowania. Naprawdę działają

Więcej o: