Ciasto na pierogi będzie miękkie jak nigdy, jeśli dodasz sekretny składnik. Wystarczy jedna łyżka

Ciasto na pierogi wychodzi twarde i ciężko się ugniata? Jest sposób, żeby temu zaradzić. Wystarczy dodać jeden składnik, żeby masa była miękka i elastyczna. Prawdopodobnie masz już go w swojej lodówce.

Każda rodzina ma swój sposób na idealne ciasto na pierogi. Podstawą są odpowiednie proporcje mąki, jajek, soli i wody. Chociaż w teorii każda receptura jest podobna, to zdarza się, że masa wychodzi twarda i nie daje się łatwo ugnieść, co odbija się później na smaku. Można temu jednak łatwo zaradzić, dodając do ciasta łyżkę roztopionego masła. Dzięki temu będzie ono wyjątkowo miękkie i łatwe do rozwałkowania.

Przepis na ciasto na pierogi. Łyżka masła sprawi, że będzie wyjątkowo miękkie

  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Jak zrobić ciasto na pierogi, żeby było miękkie?

Przygotowanie ciasta na pierogi zacznij od wymieszania mąki i soli w misce. W osobnym naczyniu rozpuść masło w gorącej wodzie i stopniowo dolewaj do suchych składników. Całość delikatnie mieszaj do połączenia się składników. Jajko roztrzep i dodawaj do masy, dokładnie mieszając.

Ciasto przełóż na blat oprószony mąką i ugniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Powinno być miękkie i elastyczne. Gdy masa przestanie się lepić do rąk, owiń ją folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po kwadransie rozwiń ciasto z folii i podziel je na trzy części. Każdą z nich należy po kolei rozwałkowywać, aż arkusz ciasta osiągnie grubość około trzech milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka, nałóż ulubiony farsz i zalep. Pierogi wrzuć do gotującej się wody z odrobiną tłuszczu i gotuj przez kilka minut, do momentu wypłynięcia. Wówczas będą już gotowe do podania.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.