Skórek i łupin warzyw i owoców warto nie wyrzucać, ale wykorzystać je do przygotowania koktajli czy wypieków. Poniżej podajemy propozycje tego, co można z nich zrobić zarówno w kuchni, jak i w innych sferach życia.
Obierki po cytrusach będą świetnie nadawały się do przyrządzenia kandyzowanych skórek. W tym celu należy porządnie umyć owoce i je obrać. Następnie skórki trzeba wrzucić do rondla, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około dziesięć minut. W następnej kolejności należy odcedzić skórki i je wystudzić. Na koniec wystarczy pokroić je w kostkę, zagotować w garnku wodę z cukrem i wrzucić do niej skórki. Po około kwadransie odsączyć, przełożyć do słoika i dosypać łyżkę cukru. Po zakręceniu słoika można go włożyć do lodówki. Tak przygotowane skórki będą idealne do ciast i ciastek.
Jeśli lubisz jeść obrane jabłka, warto nie wyrzucać ich skórek, tylko zmiksować je z innymi owocami i zrobić pyszny koktajl. Skórki jabłek są bogate w błonnik, dlatego szkoda marnować tę część owoców. Będą one stanowiły cenny dodatek do zdrowego napoju.
Łupiny warzyw, najczęściej cebuli, są wykorzystywane przez ogrodników i rolników jako substancja wzbogacająca glebę. Najczęściej stosuje się je w formie naparu. Jak to zrobić? Około dwie garści obierków cebuli powinno się wymieszać z dwoma litrami wrzącej wody. Taką miksturę zamyka się w pojemniku i odstawia na jeden dzień w chłodne miejsce. Po tym czasie powinno się odcedzić napar z łupin i używać jako środek do pielęgnacji roślin domowych i ogrodowych.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl