Jak zrobić bezy? Podajemy klasyczny przepis. Możesz je użyć do bajecznego deseru z bitą śmietaną

Jak zrobić bezy? Pieczenie bez jest z pozoru bardzo prostą czynnością. Należy jednak zachować szczególną uwagę podczas ich przygotowywania, aby miały odpowiednią konsystencję. Mogą być jedzone po upieczeniu i wystudzeniu albo stanowić składnik owocowych deserów.

Oto przepis na klasyczne bezy. Ich wykonanie jest niezwykle łatwe. Do przyrządzenia takiego deseru będziecie potrzebowali cukru i białek. Konsystencja wnętrza bez różni się ze względu na czas pieczenia. Bezy suche w środku uzyskamy poprzez pieczenie ich w niższej temperaturze. Aby otrzymać lepkie wnętrze, trzeba je piec przez krótszy czas w wyższej temperaturze. Jak upiec doskonałe bezy? Podajemy przepis. 

Jak zrobić bezy? Prosty przepis na lekki deser

Podajemy proporcje na około sto sztuk.

Składniki:

  • 6 białek,
  • półtorej szklanki drobnego cukru,
  • szczypta soli.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Dodawaj stopniowo cukier do białek ubijając ciągle masę na najwyższych obrotach.
  3. Kiedy białka z cukrem będą dobrze ubite, przełóż masę do rękawa cukierniczego.
  4. Z tak przygotowanej masy wyciskaj bezy o dowolnych kształtach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj o pozostawieniu odpowiednich odstępów między bezami.
  5. Wstawiaj bezy do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piecz około półtorej godziny lub dłużej, jeżeli chcesz uzyskać bezy o suchym wnętrzu.
  6. Kiedy bezy będą upieczone, uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól im w ten sposób wystygnąć.

Bezy powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Wilgoć może spowodować, że będą klejące.

Do czego bezy? Będą świetnym składnikiem owocowych deserów

Bezy można wykorzystać do przygotowania owocowego deseru z bitą śmietaną, karmelem albo sosem czekoladowym. Jesienią można przygotować deser gruszkowy albo śliwkowy. Bezy należy układać lekko pokruszone w pucharkach i przekładać warstwami owoców, czekolady i bitej śmietany. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA