Oto przepis na klasyczne bezy. Ich wykonanie jest niezwykle łatwe. Do przyrządzenia takiego deseru będziecie potrzebowali cukru i białek. Konsystencja wnętrza bez różni się ze względu na czas pieczenia. Bezy suche w środku uzyskamy poprzez pieczenie ich w niższej temperaturze. Aby otrzymać lepkie wnętrze, trzeba je piec przez krótszy czas w wyższej temperaturze. Jak upiec doskonałe bezy? Podajemy przepis.
Podajemy proporcje na około sto sztuk.
Składniki:
Przygotowanie:
Bezy powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Wilgoć może spowodować, że będą klejące.
Bezy można wykorzystać do przygotowania owocowego deseru z bitą śmietaną, karmelem albo sosem czekoladowym. Jesienią można przygotować deser gruszkowy albo śliwkowy. Bezy należy układać lekko pokruszone w pucharkach i przekładać warstwami owoców, czekolady i bitej śmietany.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl