"Śmierć w kapeluszu". Zatrucie tym gatunkiem grzyba może dać objawy nawet po 14 dniach od zjedzenia

W naszej kulturze grzybobranie jest kultywowane od pokoleń, a gdy tylko rozpoczyna się sezon, lasy odwiedzają wręcz tłumy poszukiwaczy. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Niektóre mogą dać groźne objawy nawet po 14 dniach od zjedzenia - po takim czasie szkody w organizmie często są już nieodwracalne.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Feralna pomyłka lub "brawurowe" eksperymentowanie w kuchni z trującymi gatunkami może mieć poważne konsekwencje. Niektóre grzyby występujące w polskich lasach wykazują silnie toksyczne substancje - zatrucie nawet niewielką ilością może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. 

Zatrucie tym grzybem może dać objawy po 14 dniach

Grzyby to produkt, który często gości w kuchni polskiej. Niestety w parze z fascynacją często nie idzie wiedza i odpowiedzialne zbiory. Pomimo wielu kampanii oraz nagłośnieniu tematu zatruć, wiele osób "brawurowo" eksperymentuje lub nieuważnie zbiera leśne rarytasy. Skutki feralnej pomyłki mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia lub nawet grozić śmiercią.

Już pierwsze objawy zatrucia mogą być nieprzyjemne i niebezpieczne. Ważne jest, by nie bagatelizować nawet niepozornych dolegliwości i zgłosić się jak najszybciej na SOR lub do lekarza. Początkowo może wystąpić tzw. nieżyt żołądkowo-jelitowy, czyli bóle brzucha, biegunka i wymioty. Są to charakterystyczne objawy po zjedzeniu toksycznego gatunku grzyba. Wiele przypadków doświadcza właśnie pierwszej fazy zatrucia, niestety w kolejnych objawy są dużo poważniejsze i zagrażają życiu i zdrowiu. Jak się okazuje, jeden z gatunków może być wyjątkowo groźny, i dać symptomy zatrucia nawet po 14 dniach od zjedzenia. 

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Zatrucia o długim okresie utajnienia

Schody zaczynają się po dużo cięższym zatruciu jednym z niejadalnych grzybów. Zazwyczaj objawy pojawiają się od 6 do 24 godzin po spożyciu, natomiast niektóre gatunki utajają zatrucie nawet przez dwa tygodnie. Po tym czasie mogą zajść bardzo poważne uszkodzenia organizmu takie jak niewydolność nerek. Gdy pierwsze symptomy zaczynają się ujawniać, jest już zazwyczaj za późno - nerki mogą być już nieodwracalnie uszkodzone. 

Za jednego z najbardziej trujących gatunków, który występuje w polskich lasach, uważa się właśnie muchomora sromotnikowego. Wszystko przez wyjątkowo toksyczne substancje np. amanitynę, która mocno uszkadza wątrobę. Innym gatunkiem, który może narazić nas na poważne problemy zdrowotne, a  nawet śmierć jest zasłonak rudy, który powoduje wyniszczenie i niewydolność nerek. 

Innym groźnym, ale też bardzo ciekawym grzybem jest piestrzenica kasztanowata - grzyb o charakterystycznym pofałdowanym kapeluszu. Aby doszło do zatrucia, wcale nie trzeba jej zjeść. Wystarczy, że gotując ją, będziemy wdychali parę wydobywającą się z garnka. Grzyb ten określany jest jako drgawkorodny jego toksyny mają więc zdolność wywoływania drgawek ciała.

- mówi dr Eryk Matuszkiewicz w rozmowie z Onet.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.