Lejkowiec dęty - tak brzmi nazwa grzyba o nietypowym wyglądzie. Jego barwy są dość ponure, dlatego nie jest chętnie zbierany przez grzybiarzy. Warto dodać, że to kuzyn pieprznika jadalnego, czyli tak ochoczo jedzonej przez Polaków kurki. W Niemczech posiada on nazwę Totentrompete, czyli trąbka śmierci. W Polsce częściej bywa zwany kominkiem. Czym się charakteryzuje i co można z niego zrobić?
Kapelusz lejkowca dętego przybiera czarną barwę i posiada formę lejka z zawiniętymi do doły brzegami. Jego ciemny kolor zmienia się od brązu do ostatecznej, czarnej barwy. Nóżka osiąga nawet dwanaście centymetrów wysokości, a kapelusze dorastają do średnicy ośmiu centymetrów. Jest grzybem jadalnym, ale wygląd i ciemny kolor podczas gotowania sprawiają, że zazwyczaj bywa suszony, mielony i używa się go jako dodatek do zup i sosów.
Bardzo trudno pomylić kominki z innymi gatunkami, ponieważ mają bardzo charakterystyczne kapelusze. Występują one również na innych kontynentach - w Ameryce Północnej, Środkowej i w Azji.
Kominki rosną w naszym kraju od sierpnia do listopada. Najczęściej spotyka się je w lasach mieszanych i liściastych, w pobliżu dębów i buków. W Polsce występuje on coraz rzadziej, dlatego jego zbiory powinny być ograniczane.
Oto, jak wygląda lejkowiec dęty. Filmik udostępniła pewna youtuberka.