Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych przepisów nie może zabraknąć tych tradycyjnych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Warto docenić stare receptury - często nie tylko przywołują dzieciństwo, ale i smakują obłędnie! Ania Starmach zdradziła sekretny przepis taty na delikatny i puszysty sernik.
Tradycję bez wątpienia docenia wielu kucharzy, czego skutkiem są wyborne dania i domowe wypieki niczym od babci. Ania Starmach postanowiła zdradzić przepis taty na ciasto idealne. Mowa tu oczywiście o domowym i puszystym serniku, który od lat uwielbiany jest przez jurorkę programu "MasterChef". Sekretna, domowa receptura opiera się na dobrej jakości składnikach, a podczas przygotowania warto pamiętać o kilku najważniejszych podpunktach.
Aby sernik wyszedł idealnie puszysty, delikatny i niemalże kremowy dużą uwagę należy poświęcić serowi. Kilogram nabiału trzeba koniecznie zmielić - najlepeij trzykrotnie. W późniejszym etapie nie możemy zapomnieć o delikatnym połączeniu masy z pianą z białek, co gwarantuje nam porządną konsystencję. Jak zdradza Ania Starmach, pieczenie jest kluczowe - początkowo 170 st. a kwadrans przed wyciągnięciem z piekarnika temperaturę zmniejszamy do 120 st.
Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem
- czytamy na aniastarmach.pl skąd pochodzi przepis na ciasto.
Składniki:
Sposób przygotowania: