Pyszny sernik od Ani Starmach. To przepis jej taty na deser idealny. Ciasto jest puszyste i delikatne

Idealnie puszysty, delikatny, o wyjątkowym, domowym smaku - taki właśnie jest sernik z przepisu taty Ani Starmach. Kluczowe są szczegóły, o których nie można zapomnieć, takie jak wielokrotnie zmielony ser czy odpowiednie proporcje składników. Efekt? Smak dzieciństwa na talerzu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych przepisów nie może zabraknąć tych tradycyjnych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Warto docenić stare receptury - często nie tylko przywołują dzieciństwo, ale i smakują obłędnie! Ania Starmach zdradziła sekretny przepis taty na delikatny i puszysty sernik. 

Sernik przepisu taty Ani Stermach - tradycyjny i delikatny

Tradycję bez wątpienia docenia wielu kucharzy, czego skutkiem są wyborne dania i domowe wypieki niczym od babci. Ania Starmach postanowiła zdradzić przepis taty na ciasto idealne. Mowa tu oczywiście o domowym i puszystym serniku, który od lat uwielbiany jest przez jurorkę programu "MasterChef". Sekretna, domowa receptura opiera się na dobrej jakości składnikach, a podczas przygotowania warto pamiętać o kilku najważniejszych podpunktach. 

Aby sernik wyszedł idealnie puszysty, delikatny i niemalże kremowy dużą uwagę należy poświęcić serowi. Kilogram nabiału trzeba koniecznie zmielić - najlepeij trzykrotnie. W późniejszym etapie nie możemy zapomnieć o delikatnym połączeniu masy z pianą z białek, co gwarantuje nam porządną konsystencję. Jak zdradza Ania Starmach, pieczenie jest kluczowe - początkowo 170 st. a kwadrans przed wyciągnięciem z piekarnika temperaturę zmniejszamy do 120 st.

Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem

- czytamy na aniastarmach.pl skąd pochodzi przepis na ciasto.

Zobacz wideo Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach

Przepis na sernik taty Ani Starmach

Składniki: 

  • 1 kg białego sera (dwu - lub trzykrotnie mielonego)
  • 6 jajek,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 100 g miękkiego masła,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki migdałów w płatkach,
  • rozbełtane jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielamy od białek. 
  2. Żółtka ucieramy na puszystą masę z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki, miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. 
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie do masy zmielonego sera oraz bakalii. Całość dokładnie miksujemy. 
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 100 g cukru. Jedną trzecią piany dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Czynność powtarzamy z pozostałymi białkami. 
  5. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wierzch ciasta równamy łyżką i smarujemy rozmąconym jajkiem. 
  6. Pieczemy w 170 st. przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 st. i pieczemy przez kolejne 75 minut. 
  7. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, dzięki czemu nie opadnie. 
  8. Posypujemy cukrem pudrem i prażonymi migdałami i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.