Zupa grochowa taka, że "łycha stoi". Będzie gęsta i aromatyczna, ale mięso nie może być byle jakie

Zupa grochowa ma być gęsta, aromatyczna i pyszna, że aż strach. Wielu kojarzy się z czasami wojska, innym - z gminnymi festynami. Jednak bez wątpienia wszystkim z nas w taki zimny, jesienny dzień, rozgrzewająca grochówka poprawi humor. Jak zrobić zupę grochową? Kluczem smaku jest mięso - w tym przypadku trzy rodzaje: surowe żeberka, wędzone żeberka i wędzony boczek. Ten smak to mistrzostwo.
Zobacz wideo

Zupa grochowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje także na drugi dzień, więc polecam przygotować ją w większym garnku. Oczywiście nie muszę dodawać, że grochówka to najlepsza zupa na jesień, ale ostatnio zrobiłam ją na trzech mięsach i wyszła jeszcze lepsza. Oto przepis, który oczarował moją rodzinę. 

Ciasto francuskie według Ewy WachowiczProste przepisy z ciastem francuskim. Receptury Ewy Wachowicz

Zupa grochowa - przepis taki, że "łyżka stoi"

Składniki:

  • ok. 700 g żeberek surowych
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1,5 szklanki żółtego grochu
  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Przygotowania grochówki zacznij dzień wcześniej. Wieczorem namocz groch. Wsyp go do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw na całą noc.
  2. Mięso z żeberek pokrój na kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj na wolnym ogniu i kiedy zaczną pojawiać się szumowiny, zdejmij je i dodaj włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. 
  3. Kiedy mięso zacznie robić się miękkie, dodaj namoczony i odcedzony groch. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. 
  4. Wędzony boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni, Kiedy się zarumieni, dodaj go do zupy. Dodaj także ziemniaki pokrojone w kostkę i dopraw do smaku przyprawami. Dodaj także posiekany czosnek. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Jak mrozić pierogi?Jak mrozić pierogi? Ania Starmach ma niezawodną metodę

Tak przygotowana grochówka najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: