Bigos wegetariański - przepis jak przygotować pyszny bigos bez mięsa
Bigos wegetariański jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Poznaj przepis na wspaniałe danie i przygotuj je już dziś dla całej rodziny! Poniżej dokładna receptura jak go przyrządzić.
Składniki na bigos wegetariański: kilogram kapusty kiszonej, 50 dag pieczarek, 3 cebule duże, puszka gotowanej ciecierzycy, ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, łyżka mielonej wędzonej papryki, łyżka papryki słodkiej, olej, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego.
Przepis jak przygotować bigos wegetariański krok po kroku:
- Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju, najlepiej w dużym garnku. Następnie dodać do nich oba rodzaje papryki i dokładnie wymieszać.
- Kapustę przepłukać dokładnie, poszatkować i dodać ją do garnka razem z resztą przypraw. Zalać niewielką ilością wody, wymieszać i gotować aż zrobi się miękka.
- Gdy minie mniej więcej połowa czasu gotowania kapusty, dorzucić ciecierzycę wraz z zalewą.
- Bigos wegetariański najlepiej smakuje następnego dnia.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Bigos wegetariański z pieczarkami - klasyczne danie w lżejszej, warzywnej wersji
Bigos wegetariański z pieczarkami to świetny zamiennik klasycznego bigosu, który raczej kojarzy nam się jako danie ciężkie i mięsne. Możemy jednak znacznie go zmodyfikować i otrzymać równie smaczny bigos z warzywami, który dla naszego organizmu będzie zdecydowanie zdrowszy i lżejszy.
Składniki: pół główki białej kapusty, przecier pomidorowy, marchewka, por, pietruszka, 3 łyżki oleju, ząbek czosnku, pół selera, papryka konserwowa, 20 dag pieczarek, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę kroimy, zagotowujemy i osączamy z wody. Marchew, seler oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Pieczarki kroimy w plasterki a pora w prążki,
- Przekładamy do rondla z olejem kapustę, pieczarki, włoszczyznę i wszystko razem dusimy na małym ogniu.
- Pod koniec duszenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski oraz przecier pomidorowy, a do tego dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystko razem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bigos z cukinii wegetariański – przepis na zdrowy obiad
Bigos z cukinii wegetariański świetnie sprawdzi się w sezonie, gdy jest pora na krajowe, świeże warzywa. Jeśli masz nadwyżkę cukinii i nie wiesz do czego można ją wykorzystać, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zużyjesz cukinię, a dodatkowo zaskoczysz bliskich pysznym obiadem.
Składniki: cebula, 3 cukinie (zielone lub żółte), 0,5 kg pomidorów, marchewka, 2 łyżki oleju roślinnego, łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej, ząbek czosnku, ziele angielskie i liść laurowy.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni podgrzać olej i dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę. Smażyć do zeszklenia (mieszać co chwilę).
- Czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wraz z czosnkiem dodać do cebuli. Dołożyć ziele angielskie ,liść laurowy, paprykę w proszku i podsmażać przez 3 minuty.
- Cukinię pokroić w kostkę, wyłożyć na patelnię do pozostałych warzyw, doprawić do smaku solą, pieprzem i smażyć przez kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Następnie danie należy przykryć i dusić przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec dodać obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko należy wymieszać i gotować przez 10 minut pod przykryciem.
Zobacz też: Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Prosty sposób na sycący obiad i... wyczyszczenie lodówki