Bigos wegetariański. Czym zastąpić mięso w bigosie?

Bigos wegetariański? Bigos to tradycyjne polskie danie, które zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem mięsa. Jak się okazuje bigos, który nie zawiera mięsa może być równie smaczny. Do przygotowania bigosu wegetariańskiego wcale go nie potrzebujemy. Mięso możemy zastąpić innymi produktami, które doskonale wkomponują się w smak pysznego bigosu. Najlepiej wybierać te, które dostarczą naszemu organizmowi potrzebne ilości białka czyli np. groch, cieciorkę, soczewicę.

Bigos wegetariański - przepis jak przygotować pyszny bigos bez mięsa

Bigos wegetariański jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Poznaj przepis na wspaniałe danie i przygotuj je już dziś dla całej rodziny! Poniżej dokładna receptura jak go przyrządzić.

BigosBigos - przepis. Żeby wyszedł, musisz wiedzieć, jak obejść się z mięsem

Składniki na bigos wegetariański: kilogram kapusty kiszonej, 50 dag pieczarek, 3 cebule duże, puszka gotowanej ciecierzycy, ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, łyżka mielonej wędzonej papryki, łyżka papryki słodkiej, olej, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego.

Przepis jak przygotować bigos wegetariański krok po kroku:

  1. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju, najlepiej w dużym garnku. Następnie dodać do nich oba rodzaje papryki i dokładnie wymieszać.
  2. Kapustę przepłukać dokładnie, poszatkować i dodać ją do garnka razem z resztą przypraw. Zalać niewielką ilością wody, wymieszać i gotować aż zrobi się miękka.
  3. Gdy minie mniej więcej połowa czasu gotowania kapusty, dorzucić ciecierzycę wraz z zalewą.
  4. Bigos wegetariański najlepiej smakuje następnego dnia.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Bigos wegetariański z pieczarkami - klasyczne danie w lżejszej, warzywnej wersji

Bigos wegetariański z pieczarkami to świetny zamiennik klasycznego bigosu, który raczej kojarzy nam się jako danie ciężkie i mięsne. Możemy jednak znacznie go zmodyfikować i otrzymać równie smaczny bigos z warzywami, który dla naszego organizmu będzie zdecydowanie zdrowszy i lżejszy. 

Składniki: pół główki białej kapusty, przecier pomidorowy, marchewka, por, pietruszka, 3 łyżki oleju, ząbek czosnku, pół selera, papryka konserwowa, 20 dag pieczarek, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kroimy, zagotowujemy i osączamy z wody. Marchew, seler oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki a pora w prążki,
  3. Przekładamy do rondla z olejem kapustę, pieczarki, włoszczyznę i wszystko razem dusimy na małym ogniu.
  4. Pod koniec duszenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski oraz przecier pomidorowy, a do tego dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Wszystko razem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bigos z jabłekCo zrobić z jabłek jesienią? Nie tylko dżem i mus, ale też...bigos

Bigos z cukinii wegetariański – przepis na zdrowy obiad

Bigos z cukinii wegetariański świetnie sprawdzi się w sezonie, gdy jest pora na krajowe, świeże warzywa. Jeśli masz nadwyżkę cukinii i nie wiesz do czego można ją wykorzystać, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zużyjesz cukinię, a dodatkowo zaskoczysz bliskich pysznym obiadem.

Składniki: cebula, 3 cukinie (zielone lub żółte), 0,5 kg pomidorów, marchewka, 2 łyżki oleju roślinnego, łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej, ząbek czosnku, ziele angielskie i liść laurowy.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni podgrzać olej i dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę. Smażyć do zeszklenia (mieszać co chwilę).
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wraz z czosnkiem dodać do cebuli. Dołożyć ziele angielskie ,liść laurowy, paprykę w proszku i podsmażać przez 3 minuty.
  3. Cukinię pokroić w kostkę, wyłożyć na patelnię do pozostałych warzyw, doprawić do smaku solą, pieprzem i smażyć przez kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Następnie danie należy przykryć i dusić przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  4. Na koniec dodać obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko należy wymieszać i gotować przez 10 minut pod przykryciem.

Zobacz też: Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Prosty sposób na sycący obiad i... wyczyszczenie lodówki

Więcej o: