Biszkopt to przepis, bez którego ciężko wyobrazić sobie mnóstwo domowych ciast i tortów. Niestety, czasami biszkopt bywa kapryśny i nie chce rosnąć lub opada, albo szybko wysycha. Na szczęście mamy na to sposób. Znasz przepis na biszkopt na oleju? To gwarancja idealnego wypieku.
fot. Pixabay/ martakor
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na biszkopt z olejem jest banalnie prosty i ma jedną zasadę: ile jajek, tyle łyżek oleju. Jeśli masz w planach pyszne domowe ciasto na biszkopcie lub tort, koniecznie wypróbuj ten przepis - nie zawiedziesz się.
REKLAMA
Biszkopt - przepis, który na zawsze odmieni twoje ciasta i torty
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
190 g mąki pszennej
5 jajek
5 łyżek oleju
170 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Zacznij od oddzielenia białek od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera i stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj, aż uzyskasz gładką, lśniącą bezę.
Do miski z żółtkami dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do ubitych białek i zmiksuj.
Do białek dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki delikatnie wszystko wymieszaj.
Przygotuj tortownicę i wlej do niej ciasto na biszkopt. Wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 45 minut. Upieczony biszkopt możesz "rzucić" o blat. Następnie przykryj go ściereczka i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.