Biszkopt - przepis. Pięknie wyrośnie i będzie długo puszysty dzięki dodatkowi, którego się nie spodziewasz

Biszkopt to przepis, bez którego ciężko wyobrazić sobie mnóstwo domowych ciast i tortów. Niestety, czasami biszkopt bywa kapryśny i nie chce rosnąć lub opada, albo szybko wysycha. Na szczęście mamy na to sposób. Znasz przepis na biszkopt na oleju? To gwarancja idealnego wypieku.
Zobacz wideo

Przepis na biszkopt z olejem jest banalnie prosty i ma jedną zasadę: ile jajek, tyle łyżek oleju. Jeśli masz w planach pyszne domowe ciasto na biszkopcie lub tort, koniecznie wypróbuj ten przepis - nie zawiedziesz się. 

Biszkopt - przepis, który na zawsze odmieni twoje ciasta i torty

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

  • 190 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 170 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera i stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj, aż uzyskasz gładką, lśniącą bezę.
  3. Do miski z żółtkami dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do ubitych białek i zmiksuj.
  4. Do białek dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki delikatnie wszystko wymieszaj. 
  5. Przygotuj tortownicę i wlej do niej ciasto na biszkopt. Wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 45 minut. Upieczony biszkopt możesz "rzucić" o blat. Następnie przykryj go ściereczka i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.