Grzyb sarna - czy jest jadalny? Jeśli wyjedziesz w ten region Polski, masz szansę go znaleźć

Czym charakteryzuje się grzyb sarna? Podajemy cechy, dzięki którym będziesz mógł go rozpoznać. Ten gatunek nie jest często spotykany w naszym kraju. Jego właściwa nazwa to sarniak dachówkowaty.

Grzyb sarna należy do dość rzadko występujących w naszym kraju. W Polsce spotyka się je przede wszystkim w górach, w lasach świerkowych i sosnowych. Jego właściwa nazwa to sarniak dachówkowaty. Pochodzi ona od łusek, którymi pokryte są kapelusze sarny. Jak rozpoznać ten gatunek grzyba? Czym jeszcze się charakteryzuje?

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Grzyb sarna - cechy charakterystyczne. Jak go rozpoznać?

Średnica kapelusza sarniaka dachówkowatego może osiągać wysokość nawet dwudziestu pięciu centymetrów. Młode osobniki mają podwinięte brzegi, które wraz ze wzrostem rozkładają się i stają się bardziej płaskie z wgłębieniem na środku. Kapelusz ma pofalowane brzegi, a z wierzchu pokryty jest dużymi łuskami ciemniejszymi od tła - są one lekko odstające i układają się koliście. Sarny posiadają różne kolory - mogą być szarobrązowe, czarno lub czerwonobrązowe.  

Co ciekawe, kapelusze sarniaka dachówkowatego mają od spodu wyrostki, które do złudzenia przypominają kolce. Są one gęste i łamliwe. Mogą mieć ponad centymetr długości. U młodych grzybów są lekko białe, z wiekiem ciemnieją osiągając brązowy kolor. Grzyb ma lekko korzenny, raczej przyjemny zapach. 

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źle Szef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Zastosowanie sarniaka dachówkowatego w kuchni

Należy pamiętać, że do spożycia nadają się jedynie młode osobniki. Są one delikatne - z wiekiem sarny przestają być smaczne. Sarniaki w kuchni są wykorzystywane na wiele sposobów. Można je dusić i gotować, są też doskonałą przyprawą po ususzeniu i zmieleniu. Przygotowując je przed gotowaniem trzeba koniecznie zeskrobać kolce nożem. Grzyby te niedogotowane mogą zaszkodzić - niektórzy mogą ich nie tolerować.

Hummus - pasta z ciecierzycy Hummus - przepis na pastę z ciecierzycy. Dodaj jeden składnik

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: