Grzyb sarna, nazywany też krowią gębą, krowią mordą lub wołowym językiem, nie jest zbyt popularnym grzybem w Polsce. Głównie można na niego trafić w górach, lubi lasy świerkowe i sosnowe. Jego właściwa pochodzi od łusek, którymi pokryte są kapelusze. Jak rozpoznać ten gatunek grzyba? Czym jeszcze się charakteryzuje? Wyjaśniamy.
Średnica kapelusza sarniaka dachówkowatego może osiągać nawet 25 centymetrów. Młode osobniki mają podwinięte brzegi, które wraz ze wzrostem rozkładają się i stają bardziej płaskie z wgłębieniem na środku. Kapelusz ma pofalowane brzegi, a z wierzchu pokryty jest dużymi łuskami ciemniejszymi od tła - są lekko odstające i układają się koliście. Sarny mają różne kolory - mogą być szaro-, czarno- lub czerwonobrązowe.
Co ciekawe, kapelusze sarniaka dachówkowatego mają od spodu wyrostki, które do złudzenia przypominają kolce. Są gęste i łamliwe. Mogą mieć ponad centymetr długości. U młodych grzybów są lekko białe, z wiekiem ciemnieją, osiągając brązowy kolor. Grzyb ma lekko korzenny, raczej przyjemny zapach.
Należy pamiętać, że do spożycia nadają się jedynie młode osobniki. Są delikatne, a z wiekiem sarny przestają być smaczne. Sarniaki w kuchni są wykorzystywane na wiele sposobów. Można je dusić i gotować, są też doskonałą przyprawą po ususzeniu i zmieleniu. Przygotowując je przed gotowaniem, trzeba koniecznie zeskrobać kolce nożem. Niedogotowane grzyby mogą zaszkodzić - niektórzy mogą ich nie tolerować.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!