Jesienna kawa z korzennym dodatkiem. Stawia na nogi rano i w chorobie, a wystarczy już jedna łyżeczka

Jesienią szukamy naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności i jednym z najlepszych środków, które mogą zdziałać cuda, jest oczywiście imbir. Herbata z imbirem to już klasyka jesiennych napojów, ale nie każdy zna właściwości kawy z tym dodatkiem. Warto je poznać i wzbogacić poranki (i popołudnia) o małą czarną z aromatycznym dodatkiem.
Zobacz wideo

Kiedy zauważyłam, że mój tata do porannej kawy dodaje starty imbir, odrobinę się zdziwiłam. Herbata z imbirem - super, idealna na przeziębienie. Woda z imbirem - pomaga na niestrawność, ale kawa? Postanowiłam spróbować i od teraz jesienią piję tylko tak zaparzona kawę. Smakuje naprawdę świetnie - imbir delikatnie wyostrza smak kawy, nie dominując go.

Kawa z imbirem nie tylko lepiej smakuje, ale także szybko rozgrzewa i pozytywnie wpływa na metabolizm. Imbir także doskonale wzmacnia odporność i skutecznie trzyma przeziębienie z daleka od nas, trudno więc wyobrazić sobie lepszy dodatek do jesiennych napojów. 

Jak zrobić jesienną kawę z imbirem?

Potrzebujesz:

  • 0,5 l czarnej kawy 
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 6 cm)
  • miód lub cukier (jeśli słodzisz kawę)
  • opcjonalnie: mleko lub śmietanka do kawy

Kawa z imbirem - sposób wykonania:

  1. Imbir zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj.
  2. Zaparzoną kawę wlej do dwóch kubków. Do każdego z nich daj łyżeczkę startego imbiru.
  3. Dopraw kawę miodem lub cukrem bądź mlekiem i dokładnie zamieszaj.

Tak przygotowana kawa stawia na nogi rano i w chorobie. Jesienią zawsze mam w termosie kawę z imbirem i na szczęście, przeziębienie mnie omija.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.