Rafa koralowa w lesie - grzyb kozia broda zaskakuje wyglądem i smakiem. "Ni to gąbka, ni kalafior"

Grzybobranie to nasz ukochany sport narodowy i tradycja, którą Polacy kultywują od lat. Występują jednak gatunki, które potrafią zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych zbieraczy. Mowa o grzybie kozia broda, który przypomina element rafy koralowej lub kalafior. Jak się okazuje, zaskakujący okaz jest jadalny.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Grzyb kozia broda to prawdziwy unikat polskich lasów. Gatunek nie przypomina tych standardowych - na próżno szukać u niego brązowego kapelusza czy trzonu. Wyglądem bardziej przypomina zużytą gąbkę, element rafy koralowej lub kalafior. Nietypowy kształt skrywa jednak wyjątkowy smak i aromat. 

Grzyb kozia broda - unikat polskich lasów

W naszej kulturze grzybobranie jest kultywowane od pokoleń, a gdy tylko rozpoczyna się sezon, lasy odwiedzają wręcz tłumy poszukiwaczy. Jesienią domowe menu bogate jest w aromatyczne dania i potrawy z dodatkiem grzybów, a półki spiżarni wypełniają się leśnymi rarytasami. Jak się jednak okazuje, niektóre okazy mogą zaskoczyć nawet doświadczonych zbieraczy. Jednym z gatunków rzadkich i cenionych jest grzyb kozia broda, który figuruje pod wieloma regionalnymi nazwami. Jak mawiają starsi zbieracze z niektórych regionów: 

Ni to gąbka, ni kalafior.

Szmaciak, bzdzion, baraniocha, kozia broda - to tylko kilka z regionalnych nazw jednego z cennych grzybów, który występuje w polskich lasach, czyli siedzunia sosnowego. To niemal unikat i leśny rarytas, który przypomina bardziej zużytą gąbkę niż grzyb jadalny. Gatunek nie jest objęty ochroną, jest także jadalny, także śmiało, można go zabrać ze sobą do domu. Wielu zbieraczy twierdzi, że jest jednym z najsmaczniejszych, inni z kolei uważają, że występuje tak rzadko, że warto zostawić go w spokoju i jedynie podziwiać w lesie. 

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Siedzuń sosnowy - grzyb inny niż wszystkie

Siedzuń sosnowy występuje w sąsiedztwie drzew iglastych, a dokładniej na ich korzeniach i obumarłych pniach, zwłaszcza sosen i świerków. Lubuje się w nasłonecznionych miejscach o piaszczystym podłożu. Okazy potrafią rosnąć nawet do 35 cm szerokości i ważyć 7 kg. Biały kolor cechuje młode osobniki, z kolei te starsze przybierają barwy od jasnokremowych po beżowe. 

Leśny rarytas doceniany jest nie tylko za nietypowy kształt, ale także za smak i aromat. Gruby trzon i jego pofalowane, chropowate gałązki tworzą nieregularną, przypominającą kalafior formę. Przyjemny dla oka grzyb ma piękny orzechowy zapach i smakuje wybornie. Najlepiej usmażyć go na maśle w formie steka lub panierowanego kotleta. Dodany do zup, sosów czy potrawek również skradnie serca grzybowych smakoszy. Warto jednak podkreślić, że podczas zbiorów siedzunia sosnowego można pomylić z siedzuniem dębowym, który objęty jest ochroną. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.