Zamiennik cukru. Zastąp cukier, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny

Zamiennik cukru to substancja, która zastąpi nam cukier w potrawach, bez utraty ich smaku i aromatu. Cukier spożywamy każdego dnia nie tylko w słodyczach czy napojach, ale także w wielu innych produktach spożywczych, których używamy na co dzień chociażby w płatkach śniadaniowych. Jak wskazują eksperci jest go zdecydowanie zbyt dużo w naszej diecie, a to niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Najzdrowszy zamiennik cukru – poznaj ksylitol

Zamiennik cukru uznawany za najzdrowszą jego alternatywę to ksylitol. Dlaczego? Ponieważ ksylitol, czyli cukier brzozowy jest wytwarzany z kory brzozy i zawiera 240 kcal na 100 g, co oznacza, że aż o 40% mniej niż biały cukier. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego też jest szczególnie polecany diabetykom. Ponadto ksylitol:

  • posiada też właściwości bakteriobójcze,
  • zapobiega zakwaszaniu organizmu, 
  • pomaga w przyswajaniu wapnia i magnezu. 

Należy jednak zaznaczyć, że pomimo tylu pozytywów ksylitol na niektóre osoby działa przeczyszczająco, więc nie powinno się go wprowadzać do swojej diety pochopnie i w dużych ilościach. Zalecane jest, aby na początku stosować jego niewielkie ilości i obserwować swój organizm. Co do słodkości to ksylitol jest prawie tak samo słodki jak biały cukier.

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Zamiennik cukru: erytrytol – zadbaj o siebie i swoje zdrowie

Kolejny zamiennik cukru to erytrytol, o którym także warto wspomnieć. Jest on bardzo zbliżony do ksylitolu, a wyglądem do złudzenia przypomina biały cukier, ale jest od niego nieco mniej słodki. Ertrytol posiada jedynie 20 kcal na 100 g, a jego indeks glikemiczny jest równy 0. Jest on zatem idealnym zamiennikiem dla diabetyków, ponieważ nie podnosi on poziomu cukru we krwi.

Zamienniki cukru dla cukrzyków - co wybrać?

Poniżej przedstawiamy najlepsze i najzdrowsze zamienniki cukru dla cukrzyków, które warto stosować w swojej codziennej diecie. Zamienniki te są wskazane dla osób, które borykają się z cukrzycą czy też innymi chorobami metabolicznymi.

  • stewia - jeden z najbardziej popularnych zamienników cukru. Może być słodsza od zwykłego cukru nawet o 300 razy! Swój słodki smak zawdzięcza wysokiej zawartości glikozydów stewiolowych. Bardzo często jest polecana osobom, które przebywają na diecie odchudzającej, gdyż nie zawiera żadnych kalorii, obniża ciśnienie krwi i posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. W sklepach stewia dostępna jest w postaci proszku, płynu, świeżych liści lub granulek.
  • maltitol – słodzik o średniej kaloryczności, który jest wykorzystywany jako zamiennik cukru do produkcji słodkich napojów i żywności. Jest o połowę mniej kaloryczny niż sacharoza i ma niższy indeks glikemiczny. Wykorzystuje się go także w farmacji.
  • tagatoza – jest praktycznie tak samo słodka jak zwykły cukier, ale jej kaloryczność jest mniejsza (150 kcal w 100 g). Ma bardzo niski indeks glikemiczny (7,5) dlatego też jest zalecana diabetykom i osobom, które są w trakcie procesu odchudzania.

Sklepy w swoim asortymencie posiadają na chwilę obecną bardzo wiele różnych zamienników cukru. Istotne jest aby robiąc zakupy dokładnie zapoznać się z kalorycznością wybranego produktu. Nie zawsze hasła "fit" i "eko" są adekwatne do tego co zawiera dany produkt, dlatego należy zawsze sprawdzać etykiety i przy zakupie kierować się składem.

Zobacz też: Miód nie zawsze jest dobrym zamiennikiem cukru. Sprawdź, na co zwrócić uwagę

Więcej o: