Zupa z rosołu to nie tylko pomidorowa. Zupa curry z cebulą i imbirem rozgrzewa ciało i duszę, ale "daj jej popalić"

Zupa z rosołu to nie tylko pomidorowa, ogórkowa czy ryżanka. Mamy jesień, więc w naszym menu królują rozgrzewające, aromatyczne zupy i taka właśnie jest zupa curry - esencjonalna, pachnąca, o pięknym pomarańczowym kolorze. Sekretem jej smaku poza przyprawą curry jest imbir i czosnek, ale także cebulą. Trzeba potraktować ją jak czarownice w średniowieczu - podpalić.
Zobacz wideo

Rosół to nieodłączny element niedzielnego menu i bywa, że zostaje na następny dzień. Rosół jest bazą do wielu zup, najczęściej stawiamy na pomidorową lub ogórkową, ale my dziś mamy dla ciebie coś w sam raz na jesień. Zupa curry świetnie rozgrzewa, syci i zaskakuje smakiem. Jeśli masz wczorajszy rosół, potrzebujesz zaledwie kilku dodatków i przypraw. Jednak głównym nośnikiem smaku jest cebula. Należy ją mocno opalić. No i czosnek - w tym przepisie nie trzeba go obierać.

Zupa z rosołu, czyli rozgrzewająca zupa curry

Składniki:

  • ok. 1,5 l wczorajszego rosołu (najlepszy jest rosół na indyku, ale może być dowolny)
  • 5 cebul
  • 2 niewielkie główki czosnku
  • korzeń imbiru (ok. 6-7 cm)
  • 3 marchewki
  • kilka kulek ziela angielskiego i 4-5 listków laurowych
  • 1 opakowanie przyprawy curry lub 1 łyżka pasty curry
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Cebule obierz z łupin i przekrój na pół. Następnie włóż na dno suchego garnka i mocno je przypal. Kiedy zbrązowieją, dodaj łyżkę oleju i przewróć je na drugą stronę. Następnie dodaj główki czosnku przekrojone w poprzek na pół. Całość smaż na mocnym ogniu, aż cebula będzie brązowa, a czosnek wyraźnie zmięknie.
  2. Kiedy czosnek i cebula są już pięknie przypalone, dodaj drobno posiekany imbir i podsmażaj wszystko jeszcze 3 minuty.
  3. Za pomocą drewnianej łopatki zeskrob przypalenia z dna garnka i zalej całość rosołem. Dodaj obraną i pokrojona marchewkę. Dołóż ziele angielskie oraz liście laurowe i na wolnym ogniu gotuj, aż marchewka będzie miękka. 
  4. Do zupy dodaj curry i gotuj jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

W oryginalnym przepisie na zupę curry, wywar gotowany jest na golonkach z indyka i porcji rosołowej z kurczaka lub kaczki, natomiast rosół świetnie zastąpi drobiowy wywar. Zupę curry możesz podawać na mnóstwo sposobów - z mięsem z rosołu, z pulpecikami z mięsa mielonego, ulubionym makaronem, czy tak jak ja - z jajkiem na twardo albo sadzonym. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.