Ryby to bardzo ważny element w diecie, ale nie wszystkie należy jeść. Tych gatunków powinniśmy unikać

Ryby to bardzo ważny element diety człowieka. Posiadają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagają działanie układu odpornościowego i nerwowego. Istnieją jednak gatunki, których lepiej nie kupować. O które ryby chodzi?

Ryby zwykle są lekkostrawne i zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego białka. Co więcej, są niskokaloryczne i pełne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się ich spożywanie przede wszystkim dlatego, że zawarty w nich jod i selen są niezbędne do prawidłowego działania tarczycy, układu odpornościowego, mózgu i układu nerwowego. Istnieją jednak gatunki, których powinno się unikać. O które dokładnie chodzi?  

Dlaczego warto jeść ryby? Najlepiej sięgać po tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie zawierają największe ilości kwasów omega-3. Należą do nich m.in. makrela, śledź, łosoś i szprot. Z kolei, jeśli chodzi o ryby słodkowodne, najbogatszą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe jest pstrąg. Warto dodać, że spożywanie ryb zwiększa poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ryby posiadają o wiele więcej cennych właściwości odżywczych niż wołowina, wieprzowina i drób, dlatego powinno się je jeść częściej niż mięso. Zawierają witaminy takie jak A, D, E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego są bogate w składniki mineralne - magnez, wapń, jod, selen, żelazo i inne.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źle Szef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Których ryb nie kupować? Należą do nich m.in. panga i ryba maślana

Nie wszystkie gatunki ryb są jednak zalecane do spożycia. Niektóre wręcz powinniśmy omijać szerokim łukiem. O które dokładnie chodzi? 

  • panga - należy do słodkowodnych ryb, które są sztucznie hodowane, zawiera małe ilości białka, witamin i kwasów omega-3. Są hodowane głównie w Chinach i Wietnamie przy użyciu antybiotyków, hormonów i środków bakteriobójczych,
  • okoń nilowy - zawiera wysokie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą podnosić poziom złego cholesterolu,
  • ryba maślana - ten gatunek posiada duże ilości nieprzyswajalnych kwasów oleinowych, ich częste spożywanie będzie powodowało niestrawność, powinny ich unikać szczególnie dzieci i kobiety w ciąży,
  • sum afrykański - zawiera niewielkie ilości kwasów omega-3 i duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Kapusta kiszona (zdjęcie ilustracyjne) Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? To nie pozostawi złudzeń

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: