Ryby to bardzo ważny element w diecie, ale nie wszystkie należy jeść. Tych gatunków powinniśmy unikać

Ryby to bardzo ważny element diety człowieka. Posiadają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagają działanie układu odpornościowego i nerwowego. Istnieją jednak gatunki, których lepiej nie kupować. O które ryby chodzi?

Ryby zwykle są lekkostrawne i zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego białka. Co więcej, są niskokaloryczne i pełne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się ich spożywanie przede wszystkim dlatego, że zawarty w nich jod i selen są niezbędne do prawidłowego działania tarczycy, układu odpornościowego, mózgu i układu nerwowego. Istnieją jednak gatunki, których powinno się unikać. O które dokładnie chodzi?  

Dlaczego warto jeść ryby? Najlepiej sięgać po tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie zawierają największe ilości kwasów omega-3. Należą do nich m.in. makrela, śledź, łosoś i szprot. Z kolei, jeśli chodzi o ryby słodkowodne, najbogatszą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe jest pstrąg. Warto dodać, że spożywanie ryb zwiększa poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ryby posiadają o wiele więcej cennych właściwości odżywczych niż wołowina, wieprzowina i drób, dlatego powinno się je jeść częściej niż mięso. Zawierają witaminy takie jak A, D, E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego są bogate w składniki mineralne - magnez, wapń, jod, selen, żelazo i inne.

Których ryb nie kupować? Należą do nich m.in. panga i ryba maślana

Nie wszystkie gatunki ryb są jednak zalecane do spożycia. Niektóre wręcz powinniśmy omijać szerokim łukiem. O które dokładnie chodzi? 

  • panga - należy do słodkowodnych ryb, które są sztucznie hodowane, zawiera małe ilości białka, witamin i kwasów omega-3. Są hodowane głównie w Chinach i Wietnamie przy użyciu antybiotyków, hormonów i środków bakteriobójczych,
  • okoń nilowy - zawiera wysokie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą podnosić poziom złego cholesterolu,
  • ryba maślana - ten gatunek posiada duże ilości nieprzyswajalnych kwasów oleinowych, ich częste spożywanie będzie powodowało niestrawność, powinny ich unikać szczególnie dzieci i kobiety w ciąży,
  • sum afrykański - zawiera niewielkie ilości kwasów omega-3 i duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.