Sekretem kotletów ziemniaczanych Karola Okrasy jest farsz. Nie jest taki jak w oryginale

Karol Okrasa pokazuje swoją wersję mazurskiego przysmaku, czyli farszynek. Kotlety ziemniaczane połączone z tymi grzybami, które dopełniają smaku farszu to niezapomniana propozycja na obiad. Danie jest tak smaczne, że lepiej od razu zrobić go więcej.

Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania kiedy tylko nadarzy się okazja. Jego przepis na kotlety ziemniaczane à la farszynki podbija serca widzów na YouTube. To właśnie tam udostępnił recepturę na to przepyszne dania. Komentarze pod filmem sugerują, że jest to potrawa godna zapamiętania i przetestowania.

Farszynki to mazurskie tradycyjne danie, które składa się z mięsno-jajecznego farszu. Najczęściej wykorzystuje się do niego mięso z rosołu. Doskonale smakuje podawane wraz z czerwonym barszczem lub w towarzystwie kaszy i sałatki.

Przepis na kotlety ziemniaczane Karola Okrasy

Składniki na farsz

  • 250 g pieczarek,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 150 g twarogu tłustego.

Składniki na ciasto

  • 500 g ziemniaków mącznych,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.

Składniki na dodatkowy twaróg

  • 150 g twarogu tłustego,
  • 50 ml śmietany 30%,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • pół cebuli.

Dodatkowo

  • mąka pszenna do posypania.
  • 250 ml oleju roślinnego.
 

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na około 15 minut do przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę i pozostaw w chłodnym miejscu.
  2. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż je na małym ogniu. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do pieczarek, dopraw majerankiem i duś do miękkości grzybów.
  4. Na patelnię dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Chwilę podsmaż, dokładnie wymieszaj i przełóż na talerz. Twaróg pokrusz i dodaj do farszu, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Do wcześniej przygotowanych gotowanych ziemniaków wsyp sól i pieprz. Dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
  6. Ciasto przełóż na deskę oprószoną mąką i wyrabiaj do uzyskania gładkiej i plastycznej masy. Następnie pokrój w grubsze plastry. Każdy plaster rozgnieć dłonią na płaski placuszek. Kolejnym krokiem jest umieszczenie farszu na cieście. Brzegi placka delikatnie zawiń i sklej. Ciasto formuj dłońmi do uzyskania owalnego kształtu.
  7. Każdego kotleta posyp mąką i smaż z obu stron na lekko rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
  8. Aby danie było jeszcze smaczniejsze przygotuj twaróg, którym posypiesz kotlety. Twaróg umieść w misce, dodaj śmietanę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.