-
Haps
-
Jak przygotować
- Sekretem kotletów ziemniaczanych Karola Okrasy jest farsz. Nie jest taki jak w oryginale
Sekretem kotletów ziemniaczanych Karola Okrasy jest farsz. Nie jest taki jak w oryginale
Karol Okrasa pokazuje swoją wersję mazurskiego przysmaku, czyli farszynek. Kotlety ziemniaczane połączone z tymi grzybami, które dopełniają smaku farszu to niezapomniana propozycja na obiad. Danie jest tak smaczne, że lepiej od razu zrobić go więcej.
Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania kiedy tylko nadarzy się okazja. Jego przepis na kotlety ziemniaczane à la farszynki podbija serca widzów na YouTube. To właśnie tam udostępnił recepturę na to przepyszne dania. Komentarze pod filmem sugerują, że jest to potrawa godna zapamiętania i przetestowania.
Farszynki to mazurskie tradycyjne danie, które składa się z mięsno-jajecznego farszu. Najczęściej wykorzystuje się do niego mięso z rosołu. Doskonale smakuje podawane wraz z czerwonym barszczem lub w towarzystwie kaszy i sałatki.
Przepis na kotlety ziemniaczane Karola Okrasy
Składniki na farsz
- 250 g pieczarek,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki pieprzu czarnego,
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej,
- pęczek natki pietruszki,
- 150 g twarogu tłustego.
Składniki na ciasto
- 500 g ziemniaków mącznych,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.
Składniki na dodatkowy twaróg
- 150 g twarogu tłustego,
- 50 ml śmietany 30%,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- pół cebuli.
Dodatkowo
- mąka pszenna do posypania.
- 250 ml oleju roślinnego.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na około 15 minut do przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę i pozostaw w chłodnym miejscu.
- Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż je na małym ogniu. Oprósz solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do pieczarek, dopraw majerankiem i duś do miękkości grzybów.
- Na patelnię dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Chwilę podsmaż, dokładnie wymieszaj i przełóż na talerz. Twaróg pokrusz i dodaj do farszu, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Do wcześniej przygotowanych gotowanych ziemniaków wsyp sól i pieprz. Dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
- Ciasto przełóż na deskę oprószoną mąką i wyrabiaj do uzyskania gładkiej i plastycznej masy. Następnie pokrój w grubsze plastry. Każdy plaster rozgnieć dłonią na płaski placuszek. Kolejnym krokiem jest umieszczenie farszu na cieście. Brzegi placka delikatnie zawiń i sklej. Ciasto formuj dłońmi do uzyskania owalnego kształtu.
- Każdego kotleta posyp mąką i smaż z obu stron na lekko rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
- Aby danie było jeszcze smaczniejsze przygotuj twaróg, którym posypiesz kotlety. Twaróg umieść w misce, dodaj śmietanę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.