Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych rarytasów warto wyróżnić przepis na wątróbkę. Dla jednych koszmar, dla innych zaś prawdziwa uczta smaków. Kluczowe jest jednak jej przygotowanie - mięso będzie smakować najlepiej, gdy wcześniej je odpowiednio zamarynujemy w nabiale. Z kolei dodatki takie jak sezonowe owoce i warzywa podkreślą smak i wydobędą wszystko, co najlepsze.
Wątróbka jest daniem, które można nienawidzić lub uwielbiać. Jest bardzo delikatna, jednak w łatwy sposób można ją wysuszyć lub nadać jej niesmaczną strukturę. Kluczowe jest więc wcześniejsze przygotowanie - wątróbkę warto oczyścić, przepłukać i zanurzyć w mleku. Ten sposób gwarantuje delikatny, smaczny efekt pozbawiony goryczy.
Przepisów na wątróbkę nie brakuje. Często podsmaża się ją z cebulą, a w sezonie jesiennym z grzybami i jabłkami. Dodatek owoców nadaje całości ciekawy i oryginalny smak. Tradycyjny, rodzinny przepis okaże się bezkonkurencyjny. Wystarczy kilka składników i szybki obiad dla całej rodziny jest gotowy!
Składniki:
Sposób przygotowania: