Wątróbka - przepis na danie z dodatkiem cebuli i jabłek. Przygotują ją w ten sposób, a wyjdzie delikatna i krucha

Wątróbka drobiowa to prawdziwy rarytas w kuchni. Chociaż podroby nie są zbytnio doceniane, ten produkt ma wielu fanów. Nic w tym dziwnego, mięso zapieczone z jabłkami i cebulą to uczta wszystkich zmysłów. Podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować wątróbkę by była soczysta, krucha i delikatna.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych rarytasów warto wyróżnić przepis na wątróbkę. Dla jednych koszmar, dla innych zaś prawdziwa uczta smaków. Kluczowe jest jednak jej przygotowanie - mięso będzie smakować najlepiej, gdy wcześniej je odpowiednio zamarynujemy w nabiale. Z kolei dodatki takie jak sezonowe owoce i warzywa podkreślą smak i wydobędą wszystko, co najlepsze. 

Wątróbka - przepis na tradycyjny rarytas z dodatkiem owoców

Wątróbka jest daniem, które można nienawidzić lub uwielbiać. Jest bardzo delikatna, jednak w łatwy sposób można ją wysuszyć lub nadać jej niesmaczną strukturę. Kluczowe jest więc wcześniejsze przygotowanie - wątróbkę warto oczyścić, przepłukać i zanurzyć w mleku. Ten sposób gwarantuje delikatny, smaczny efekt pozbawiony goryczy. 

Przepisów na wątróbkę nie brakuje. Często podsmaża się ją z cebulą, a w sezonie jesiennym z grzybami i jabłkami. Dodatek owoców nadaje całości ciekawy i oryginalny smak. Tradycyjny, rodzinny przepis okaże się bezkonkurencyjny. Wystarczy kilka składników i szybki obiad dla całej rodziny jest gotowy!

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Przepis na wątróbkę z jabłkami i cebulą

Składniki: 

  • 800 g wątróbki drobiowej, 
  • 400 gramów cebuli, 
  • 400 g twardych jabłek np. Ligol, Szara Reneta,
  • olej, 
  • mleko,
  • listek laurowy,
  • łyżeczka majeranku,
  • świeży rozmaryn,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczoną i umytą wątróbkę przed przygotowaniem zanurzamy w mleku i marynujemy przez około dwie godziny. 
  2. Po tym czasie obieramy cebulę i szatkujemy w piórka. Jabłka zaś obieramy i kroimy w ćwiartki. 
  3. Na patelnię wlewamy olej, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wątróbkę - smażymy z obu stron na rumiany kolor. Mięso przekładamy do innego naczynia. Na patelnię wrzucamy cebulę, majeranek i liść laurowy. Gdy warzywo po około 15 minutach nabierze złotego koloru i szklistości dodajemy jabłka. 
  4. Całość dusimy około 10 minut, aż owoce lekko zmiękną i się zarumienią. Dodajemy rozmaryn i wątróbkę. Doprawiamy i dusimy kolejne 15 minut. 
  5. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA