Zupa grzybowa - domowy bulion z leśnych rarytasów. Tradycyjny przepis bazuje na kilku składnikach

Wśród jesiennych obiadów zupa grzybowa zasługuje na wyróżnienie. Tradycyjny bulion połączony z leśnymi darami to uczta dla wszystkich zmysłów. Danie rozgrzewa, syci i poprawia humor w pochmurne dni. Przepis jest banalnie prosty i wymaga zaledwie kilku składników.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa grzybowa - danie które króluje jesienią w polskich domach. Przepis na tradycyjny rarytas jest banalnie prosty. Wystarczy połączyć wcześniej przygotowane grzyby z aromatycznym bulionem, marchewką i przyprawami. Efekt? Danie jednogarnkowe, które zasmakuje całej rodzinie, a nawet wyjątkowym gościom. 

Tradycyjna i domowa zupa grzybowa

Gdy tylko rozpocznie się sezon na grzyby, domowe menu diametralnie się zmienia, a na salony wkraczają smaczne dania i przekąski. Mowa tu oczywiście o zupach, aromatycznych sosach czy farszach z dodatkiem leśnych rarytasów. Przepisem, który jest jednym z najchętniej przygotowywanych, jest zupa grzybowa. Jeśli chcesz, by smakowała jak u babci, zwróć uwagę na listę składników. Sekret tkwi w prostocie. 

Przepis na zupę grzybową według babcinej receptury bazuje na kilku prostych produktach. Mowa tu o świeżych grzybach - najlepiej własnoręcznie zebranych, aromatycznym bulionie warzywnym lub mięsnym i przyprawach. Warto dodać do zupy także marchew, a całość zabielić śmietaną, dzięki czemu efekt będzie kremowy, delikatny i jednocześnie sycący. 

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Przepis na babciną zupę grzybową

Składniki: 

  • 400 g świeżych grzybów, 
  • 80 g cebuli, 
  • 10 g masła, 
  • ząbek czosnku, 
  • litr bulionu, 
  • 150 g marchewki, 
  • liść laurowy,
  • śmietana 18 proc. 
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa smażymy na rumiany kolor, po czym dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. 
  2. Podsmażamy przez kilka minut, by wydobyć z grzybów smak. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i startą na tarce marchewkę. 
  3. Zupę gotujemy około 20 minut na małym ogniu. W filiżance hartujemy śmietankę, dodajemy do zupy razem z drobno pokrojoną natką pietruszki i sosem sojowym. Doprawiamy. 
  4. Zupę podajemy gorącą z ulubionymi dodatkami lub bez nich. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.