Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa grzybowa - danie które króluje jesienią w polskich domach. Przepis na tradycyjny rarytas jest banalnie prosty. Wystarczy połączyć wcześniej przygotowane grzyby z aromatycznym bulionem, marchewką i przyprawami. Efekt? Danie jednogarnkowe, które zasmakuje całej rodzinie, a nawet wyjątkowym gościom.
Gdy tylko rozpocznie się sezon na grzyby, domowe menu diametralnie się zmienia, a na salony wkraczają smaczne dania i przekąski. Mowa tu oczywiście o zupach, aromatycznych sosach czy farszach z dodatkiem leśnych rarytasów. Przepisem, który jest jednym z najchętniej przygotowywanych, jest zupa grzybowa. Jeśli chcesz, by smakowała jak u babci, zwróć uwagę na listę składników. Sekret tkwi w prostocie.
Przepis na zupę grzybową według babcinej receptury bazuje na kilku prostych produktach. Mowa tu o świeżych grzybach - najlepiej własnoręcznie zebranych, aromatycznym bulionie warzywnym lub mięsnym i przyprawach. Warto dodać do zupy także marchew, a całość zabielić śmietaną, dzięki czemu efekt będzie kremowy, delikatny i jednocześnie sycący.
Składniki:
Sposób przygotowania: