Poleśniki, chociaż rymują się z "naleśniki" nie mają z nimi nic wspólnego oprócz spłaszczonego kształtu. Poleśniki to nietypowe i absolutnie pyszne placki ziemniaczane pieczone w piekarniku na liściu kapusty. Ten przysmak jest charakterystyczny dla regionów Śląska Cieszyńskiego, ale nie musicie specjalnie wyjeżdżać w Beskidy, żeby zaznać tego przysmaku. Poleśniki z łatwością wykonacie w domu, a my z chęcią podpowiemy, jak się do tego zabrać.
Poleśniki - przepis na beskidzkie placki ziemniaczane
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 większe jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- liście kapusty białej lub włoskiej
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana do podania
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie dokładnie odciśnij ziemniaki za pomocą gazy i odciśnięty płyn wlej do miski. Kiedy po jakimś czasie na dnie osiądzie skrobia, ostrożnie odlej płyn, natomiast skrobię dodaj do odciśniętych ziemniaków.
- Cebulę także zetrzyj i dodaj do ziemniaków. Wbij jajko, dodaj mąkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj liście kapusty. Na każdym z nich połóż porcję ciasta na placki ziemniaczane i przykryj drugim liściem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Poleśniki piecz przez ok. 40-50 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.