• Link został skopiowany

Poleśniki - przepis na nietypowe placki ziemniaczane ze Śląska. Kapusta będzie świetnym uzupełnieniem smaku

Poleśniki to połączenie placków ziemniaczanych i gołąbków w jednym. Z poleśników słyną Beskidy i Śląsk Cieszyński, ale to danie jest tak pyszne, że przepis trzeba pokazać całemu światu. Jak zrobić beskidzkie placki ziemniaczane? Nie możesz zapomnieć o kapuście.
Placki ziemniaczane pieczone z kapustą
Fanfo / Shutterstock
Zobacz wideo

Poleśniki, chociaż rymują się z "naleśniki" nie mają z nimi nic wspólnego oprócz spłaszczonego kształtu. Poleśniki to nietypowe i absolutnie pyszne placki ziemniaczane pieczone w piekarniku na liściu kapusty. Ten przysmak jest charakterystyczny dla regionów Śląska Cieszyńskiego, ale nie musicie specjalnie wyjeżdżać w Beskidy, żeby zaznać tego przysmaku. Poleśniki z łatwością wykonacie w domu, a my z chęcią podpowiemy, jak się do tego zabrać.

Poleśniki - przepis na beskidzkie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 większe jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • liście kapusty białej lub włoskiej
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana do podania

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie dokładnie odciśnij ziemniaki za pomocą gazy i odciśnięty płyn wlej do miski. Kiedy po jakimś czasie na dnie osiądzie skrobia, ostrożnie odlej płyn, natomiast skrobię dodaj do odciśniętych ziemniaków.
  2. Cebulę także zetrzyj i dodaj do ziemniaków. Wbij jajko, dodaj mąkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Przygotuj liście kapusty. Na każdym z nich połóż porcję ciasta na placki ziemniaczane i przykryj drugim liściem.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Poleśniki piecz przez ok. 40-50 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: