Domowa krajanka do rosołu. Babciny makaron wzbogaci aromatyczny bulion i nasyci na długo

Przepis na domową krajankę do makaronu jest nie tylko banalnie prosty, ale i wyjątkowo smaczny. Rozgrzewający i aromatyczny bulion wzbogać makaronem przygotowanym według tradycyjnej, babcinej metody. Wystarczy połączyć cztery składniki, zagnieść ciasto i gotowe!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowy makaron nie ma sobie równych. Zarówno włoska pasta, jak i polska krajanka do makaronu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Kluczowe są bazowe składniki i odpowiednie proporcje. Efekt? Nie trzeba chyba długo się nad nim rozpisywac - delikatny, świeży i smaczny makaron w zaledwie kilka minut. 

Domowy makaron idealny do rosołuJak zrobić makaron do rosołu? Oto przepis mojej prababci sprzed 80 lat

Krajanka do rosołu - domowy produkt z czterech składników

Jajeczny makaron krajanka, świetnie pasuje do domowego rosołu, a przygotujemy go z kilku składników w ekspresowym tempie. Kluczowe są proporcje i babcine metody, które warto bliżej poznać. Kiedyś domowy makaron był nieodłącznym elementem, dlatego tradycyjne przepisy wyszukane w starych książkach kucharskich, pismach dla gospodyń i zeszytach babci, wypadają bezkonkurencyjnie. 

Jak zrobić domową krajankę do rosołu? Wystarczy, że połączymy w odpowiedni sposób mąkę, jajka, wodę i sól, a następnie energicznie zagnieciemy na jednolite ciasto. Później wystarczy je rozwałkować i pokroić w drobne pasy ostrym nożem lub przepuścić płaty makaronu przez specjalną maszynkę. Produkt gotujemy w osolonym wrzątku i dodajemy do rosołu. 

Zobacz wideo Makaron w suszarce do sałaty? Kuchenne triki, na które nie wpadniecie sami

Przepis na babciną krajankę do rosołu

Składniki:

  • 500 g mąki, 
  • 3 jajka, 
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody,
  • sól. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesypujemy przez sito, formujemy kopczyk, do którego wbijamy jaja. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo dolewamy wodę. 
  2. Tak przygotowaną masę siekamy nożem, tym samym mieszając. Ciasto energicznie zagniatamy do uzyskania ładnej konsystencji. Formujemy kulę i dzielimy na kilka części. 
  3. Każdą z nich rozwałkowujemy i układamy jeden na drugim. W ten sposób przygotowane ciasto kroimy na cienkie pasy, tworząc krajankę. 
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy partiami około 4-5 minut. 
  5. Tak przygotowaną krajankę podajemy z domowym rosołem. 
Więcej o: