Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowy makaron nie ma sobie równych. Zarówno włoska pasta, jak i polska krajanka do makaronu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Kluczowe są bazowe składniki i odpowiednie proporcje. Efekt? Nie trzeba chyba długo się nad nim rozpisywac - delikatny, świeży i smaczny makaron w zaledwie kilka minut.
Jajeczny makaron krajanka, świetnie pasuje do domowego rosołu, a przygotujemy go z kilku składników w ekspresowym tempie. Kluczowe są proporcje i babcine metody, które warto bliżej poznać. Kiedyś domowy makaron był nieodłącznym elementem, dlatego tradycyjne przepisy wyszukane w starych książkach kucharskich, pismach dla gospodyń i zeszytach babci, wypadają bezkonkurencyjnie.
Jak zrobić domową krajankę do rosołu? Wystarczy, że połączymy w odpowiedni sposób mąkę, jajka, wodę i sól, a następnie energicznie zagnieciemy na jednolite ciasto. Później wystarczy je rozwałkować i pokroić w drobne pasy ostrym nożem lub przepuścić płaty makaronu przez specjalną maszynkę. Produkt gotujemy w osolonym wrzątku i dodajemy do rosołu.
Składniki:
Sposób przygotowania: