Ciasteczka z bardzo nietypowym składnikiem. Podajemy przepis na oryginalny deser, który jadano w PRL-u

Podajemy przepis na ciasteczka z dodatkiem pewnego, bardzo nietypowego składnika. Takie desery jadano w PRL-u. Kruche ciastka przygotowywało się ze skwarkami. To bardzo prosty i szybki pomysł na coś słodkiego.

Jeśli szukasz inspiracji na oryginalne ciastka, warto skorzystać z poniższego przepisu. Przedstawiamy kruche wypieki, do których trzeba dodać pewien składnik, który teoretycznie nie pasuje do słodkich potraw. Chodzi o ciastka ze skwarkami. Jak je zrobić?

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ciasteczka ze skwarkami - prosty przepis na nietypowy deser

Ciastka ze skwarkami to ciekawe połączenie, które na pierwszy rzut oka może zaskakiwać. Jak przygotować taki słodki deser? Będziecie potrzebowali skwarki i kilka innych składników.

Składniki:

  • 100 g skwarek ze słoniny,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru pudru,
  • dwie łyżki śmietany osiemnastoprocentowej,
  • dwa żółtka,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Usmaż skwarki, odsącz je z tłuszczu, pozostaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj je blenderem.
  2. Wysyp na stolnicę mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj jajka i zmielone skwarki. 
  3. Z tak przygotowanych składników zagniataj ciasto aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
  4. Owiń przygotowane ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na pół godziny.
  5. Po tym czasie rozwałkuj masę i wykrawaj z niej ciastka.
  6. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i układaj na nim ciastka. Piecz w 180 st. C przez około kwadrans, aż będą miały złoty kolor.

Smacznego!

Z czym podawać ciasteczka ze skwarkami? Najlepiej z dobrą herbatą

Ciastka ze skwarkami będą smakowały doskonale z kubkiem dobrej herbaty. Można je udekorować odrobiną polewy czekoladowej lub cukrem pudrem. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.