Jeśli szukasz inspiracji na oryginalne ciastka, warto skorzystać z poniższego przepisu. Przedstawiamy kruche wypieki, do których trzeba dodać pewien składnik, który teoretycznie nie pasuje do słodkich potraw. Chodzi o ciastka ze skwarkami. Jak je zrobić?
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Ciasteczka ze skwarkami - prosty przepis na nietypowy deser
Ciastka ze skwarkami to ciekawe połączenie, które na pierwszy rzut oka może zaskakiwać. Jak przygotować taki słodki deser? Będziecie potrzebowali skwarki i kilka innych składników.
Składniki:
- 100 g skwarek ze słoniny,
- 250 g mąki pszennej,
- 70 g cukru pudru,
- dwie łyżki śmietany osiemnastoprocentowej,
- dwa żółtka,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Usmaż skwarki, odsącz je z tłuszczu, pozostaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj je blenderem.
- Wysyp na stolnicę mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj jajka i zmielone skwarki.
- Z tak przygotowanych składników zagniataj ciasto aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
- Owiń przygotowane ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj masę i wykrawaj z niej ciastka.
- Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i układaj na nim ciastka. Piecz w 180 st. C przez około kwadrans, aż będą miały złoty kolor.
Smacznego!
Z czym podawać ciasteczka ze skwarkami? Najlepiej z dobrą herbatą
Ciastka ze skwarkami będą smakowały doskonale z kubkiem dobrej herbaty. Można je udekorować odrobiną polewy czekoladowej lub cukrem pudrem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl