Przekąski na Halloween nie muszą być trudne w wykonaniu. Co więcej, ich zrobienie nie musi pochłaniać dużej ilości czasu, o czym przekonasz się, czytając nasz artykuł. Dowiedz się, jak wykonać ekspresowe przekąski na Halloween z kilku składników.
4
istock / MarynaVoronova
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Halloweenowe przekąski - bananowe duchy
Halloweenowe przekąski z całą pewnością muszą nawiązywać do tematyki imprezy. Bananowe duchy sprawdzą się w tej roli znakomicie. Będą nie tylko świetną dekoracją stołu, ale przede wszystkim smaczną i zdrową przekąską dla każdego. Przejdźmy do przepisu.
biała czekolada (lub dwie, w zależności od ilości małych duszków)
kolorowe jadalne markery (będą potrzebne do wykonania buzi i oczu) lub rodzynki
opcjonalnie - kolorowa posypka
Sposób wykonanie:
Banany obierz, przekrój na pół. Pozbądź się końcówek.
Następnie nadziej je na patyczki do szaszłyków. Patyczki możesz potem wbić w kawałek styropianu. Bazę można ozdobić w halloweenowym stylu.
Rozpuść czekoladę, tak aby powstała gładka polewa i włóż do niej banany.
Przyklej rodzynkowe oczy, udekoruj posypką, narysuj buzie i pozostaw w zamrażalniku na około 15-20 minut.
Duchy mogą lecieć na imprezę!
Przekąska na Halloween. Dyniowe muffinki - absolutny hit!
Przekąska na Halloween w formie dyniowej muffinki to must have podczas towarzyskiej imprezy. Poniżej znajdziecie przepis, który koniecznie musicie przetestować. Oto i on:
Składniki: (na około 12 porcji)
około 300-350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
około 150 gramów cukru (można dodać odrobinę więcej)
pomarańczowa skórka z 2 owoców
2-3 łyżki cukru waniliowego
około 2 jajek
1 szklanka purée z dyni
około 60 ml mleka krowiego
około 150 g masła - najlepiej już roztopionego
opcjonalnie: wiśnie
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzej.
Mąkę przesiej i połącz z sodą i proszkiem do pieczenia.
Dalej dołóż sól, cukier.
Dołóż cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy.
Całość wymieszaj.
W drugim naczyniu połącz dyniowe purée z jajkami. Dodaj stopniowo rozpuszczone masło. Dolej mleko.
Wymieszaj.
Połącz zawartości obu misek. Wymieszaj ręcznie.
Ciasto umieść w papilotkach. Połóż na wierzchu po kilka wiśni.
Wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Dla pewności wykonaj test "suchego patyczka".
Jedzenie na Halloween - dyniowy krem z dodatkiem jabłka, czyli coś ciepłego dla każdego
Jedzenie na Halloween to nie tylko zimne przekąski, ale i coś ciepłego. Znakomicie sprawdzi się tutaj klasyczny dyniowy mus z dodatkiem jabłka i cynamonu. Rozgrzeje i zachęci do dalszej zabawy.
Składniki:
1 dynia
2-3 jabłka
cynamon, kardamon
Sposób wykonania:
Dynię umyj. Przekrój i pozbądź się nasion.
Rozgrzej piekarnik. Przygotuj blaszkę i piecz przez około 15-20 minut (aż dynia będzie miękka w środku)
Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Wybierz środek dyni.
Jabłka umyj, obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych.
Wszystko włóż do blendera. Dopraw do smaku przyprawami.
Nasz mus jest gotowy. Przed podaniem warto go podgrzać.
Przepisy na Halloween - potwór z Guacamole
Najlepsze przepisy na Halloween? Przychodzimy do Was ze sprawdzoną recepturą na guacamole z chipsami. Oto i ona: