Racuchy, by móc naprawdę się nimi cieszyć, powinny być puszyste, delikatne i pulchne. To się nie uda, jeśli nasiąkną tłuszczem, a niestety mają do tego tendencję. Wychodzą wówczas zbite i ciężkie. Znamy jednak pewien trik, dzięki któremu racuchy nie będą nasiąkały olejem. Do zimnego oleju dodaj odrobinę octu. Efekt cię zaskoczy, a zapach i smak octu będą niewyczuwalne.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Racuchy - przepis na szybko. Już więcej nie będą piły tłuszczu
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 niewielkie jabłka,
- olej roślinny do smażenia,
- łyżka octu.
Sposób wykonania:
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, oba cukry i wymieszaj.
- Do suchych składników wlej mleko, wbij jajko i mikserem na średnich obrotach zmiksuj całość na jednolitą masę.
- Do masy na racuchy dodaj jabłka i ponownie wymieszaj.
- Przygotuj patelnię w olej na nią 3-4 łyżki oleju. Dodaj także odrobinę octu i porządnie rozgrzej.
- Na mocno rozgrzana patelnie kładź porcje ciasta na racuchy i na średnim ogniu smaż, aż lekko podrosną i z obu stron apetycznie się zarumienią. Podawaj z domową konfiturą lub cukrem pudrem.
Jak zrobić puszyste racuchy?
By zrobić puszyste racuchy, nie musisz sięgać po drożdże i czekać, aż wyrosną. Możesz sięgnąć po składnik, który kiedyś był nieodłącznym elementem polskich kuchni i kochali go chyba wszyscy dziadkowie - zsiadłe mleko. Takie racuchy są gotowe w kilkanaście minut i nadają się zarówno na śniadanie, jak i na słodki podwieczorek.