• Link został skopiowany

Racuchy już nie będą pić tłuszczu. Ugasisz ich pragnienie sprytnym patentem. Będą puszyste

Racuchy to jeden z polskich comfort foodów. W jesienny, zimny dzień idealnie poprawiają humor. Mają jednak pewien mankament - lubią nasiąkać tłuszczem. Ale wcale nie musi tak być. Wystarczy znać pewien trik z olejem. Dzięki niemu racuchy wyjdą puszyste i delikatne.
Racuchy
Dmitriev Mikhail /Shutterstock

Racuchy, by móc naprawdę się nimi cieszyć, powinny być puszyste, delikatne i pulchne. To się nie uda, jeśli nasiąkną tłuszczem, a niestety mają do tego tendencję. Wychodzą wówczas zbite i ciężkie. Znamy jednak pewien trik, dzięki któremu racuchy nie będą nasiąkały olejem. Do zimnego oleju dodaj odrobinę octu. Efekt cię zaskoczy, a zapach i smak octu będą niewyczuwalne.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy - przepis na szybko. Już więcej nie będą piły tłuszczu

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 niewielkie jabłka,
  • olej roślinny do smażenia,
  • łyżka octu.

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, oba cukry i wymieszaj.
  3. Do suchych składników wlej mleko, wbij jajko i mikserem na średnich obrotach zmiksuj całość na jednolitą masę. 
  4. Do masy na racuchy dodaj jabłka i ponownie wymieszaj.
  5. Przygotuj patelnię w olej na nią 3-4 łyżki oleju. Dodaj także odrobinę octu i porządnie rozgrzej.
  6. Na mocno rozgrzana patelnie kładź porcje ciasta na racuchy i na średnim ogniu smaż, aż lekko podrosną i z obu stron apetycznie się zarumienią. Podawaj z domową konfiturą lub cukrem pudrem.

Jak zrobić puszyste racuchy?

By zrobić puszyste racuchy, nie musisz sięgać po drożdże i czekać, aż wyrosną. Możesz sięgnąć po składnik, który kiedyś był nieodłącznym elementem polskich kuchni i kochali go chyba wszyscy dziadkowie - zsiadłe mleko. Takie racuchy są gotowe w kilkanaście minut i nadają się zarówno na śniadanie, jak i na słodki podwieczorek.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: