Racuchy piją tłuszcz jak szalone? Dzięki sprytnemu trikowi ugasisz ich pragnienie - będą puszyste i delikatne

Jeśli kochasz racuchy i nie wyobrażasz sobie bez nich jesiennego śniadania czy też podwieczorku, musisz poznać sprytną metodę na to, żeby podczas smażenia nie nasiąkały tłuszczem. Wystarczy, że dodasz jeden składnik do zimnego oleju i twoje racuchy będą delikatne i puszyste niczym chmurka. O co chodzi? Z pomocą przyjdzie ocet.
Zobacz wideo

Racuchy smakują świetnie o każdej porze dnia i nocy, ale pod warunkiem, że są pulchne i delikatne. Niestety, te "pijaczki" mają tendencję do picia tłuszczu podczas smażenia, przez co wychodzą zbite i nie smaczne. Znamy jednak pewien trik, dzięki któremu racuchy nie będą nasiąkały olejem. Do zimnego oleju dodaj odrobinę octu - efekt cię zaskoczy, a zapach i smak octu będą niewyczuwalne.

Domowy makaronDomowa krajanka - przepis na dodatek do rosołu z czterech składników

Racuchy - przepis na szybko, bez "podpijania tłuszczu"

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 niewielkie jabłka
  • olej roślinny do smażenia
  • łyżka octu

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, oba cukry i wymieszaj.
  3. Do suchych składników wlej mleko, wbij jajko i za pomocą miksera na średnich obrotach zmiksuj całość na jednolitą masę. 
  4. Do masy na racuchy dodaj jabłka i ponownie wymieszaj.
  5. Przygotuj patelnię w olej na nią 3-4 łyżki oleju. Dodaj także odrobinę octu i porządnie rozgrzej.
  6. Na mocno rozgrzana patelnie kładź porcje ciasta na racuchy i na średnim ogniu smaż, aż lekko podrosną i z obu stron apetycznie się zarumienią. Podawaj z domową konfiturą lub cukrem pudrem.

Idealne ciasto na pierogi - delikatne, elastyczne i łatwo się wałkujeCiasto na pierogi będzie miękkie jak nigdy, jeśli dodasz sekretny składnik

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: