Suszone grzyby będą niezniszczalne. Wrzuć dwa listki do słoika z grzybami i przechowuj je latami bez wilgoci i moli

W tym roku sezon grzybowy był wyjątkowo owocny i w wielu domach aż brązowo jest od słoików z przetworami. Jednak najczęstszym sposobem na przechowywanie leśnych skarbów jest oczywiście ich suszenie. Niestety źle przechowywane suszone grzyby mogą chłonąć wilgoć i stać się pożywieniem dla moli. Można tego uniknąć. Z pomocą przyjdzie przyprawa, bez której żadna polska zupa nie może istnieć. Chodzi o liść laurowy.
Zobacz wideo

Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach - szklanych lub blaszanych. Raczej nie poleca się płóciennych woreczków ani zawieszania grzybów na sznurku nad kuchnią. Jednak czasami, mimo przechowywania grzybów w prawidłowy sposób, zdarza się, że pleśnieją lub zadomowiają się w nich nieproszeni goście. Jak tego uniknąć?

Racuchy Racuchy piją tłuszcz jak szalone? Sprytny trik ugasi ich pragnienie

Jak przedłużyć żywot suszonych grzybów o kilka lat?

Oczywiście, żeby mówić o sukcesie w przechowywaniu grzybów, należy mieć pewność, że są perfekcyjnie wysuszone, a pojemnik, do którego je wkładamy, także jest idealnie suchy i czysty. Kiedy już włożymy tam grzyby, warto dodać 2-3 listki laurowe. Czemu to służy? Liście nie tylko "wezmą na siebie" możliwą wilgoć, ale także odstraszą mole. Mole i niektóre insekty nie mogą znieść zapachu liści laurowych, a to sprawi, że będą trzymały się z daleka od wszystkiego, w pobliżu czego wyczują tę woń.

Warto jednak wspomnieć, że grzyby przechowywane długo z liściem laurowym w jednym pojemniku, mogą delikatnie wchłonąć zapach przyprawy. Jeśli chcesz tego uniknąć, listek laurowy włóż do grzybów na tydzień, następnie wyjmij go i połóż w miseczce w miejscu, gdzie przechowujesz słoiki. Mole na pewno się nie pojawią, a twoje grzyby mogą służyć nawet przez kilka lat.

Andrzej Grabowski przyrządza wyśmienity bigos. Podzielił się swoim przepisem Jak zrobić doskonały bigos? Andrzej Grabowski dodaje specjalny składnik

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: