Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach - szklanych lub blaszanych. Raczej nie poleca się płóciennych woreczków ani zawieszania grzybów na sznurku nad kuchnią. Jednak czasami, mimo przechowywania grzybów w prawidłowy sposób, zdarza się, że pleśnieją lub zadomowiają się w nich nieproszeni goście. Jak tego uniknąć?
Oczywiście, żeby mówić o sukcesie w przechowywaniu grzybów, należy mieć pewność, że są perfekcyjnie wysuszone, a pojemnik, do którego je wkładamy, także jest idealnie suchy i czysty. Kiedy już włożymy tam grzyby, warto dodać 2-3 listki laurowe. Czemu to służy? Liście nie tylko "wezmą na siebie" możliwą wilgoć, ale także odstraszą mole. Mole i niektóre insekty nie mogą znieść zapachu liści laurowych, a to sprawi, że będą trzymały się z daleka od wszystkiego, w pobliżu czego wyczują tę woń.
Warto jednak wspomnieć, że grzyby przechowywane długo z liściem laurowym w jednym pojemniku, mogą delikatnie wchłonąć zapach przyprawy. Jeśli chcesz tego uniknąć, listek laurowy włóż do grzybów na tydzień, następnie wyjmij go i połóż w miseczce w miejscu, gdzie przechowujesz słoiki. Mole na pewno się nie pojawią, a twoje grzyby mogą służyć nawet przez kilka lat.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.